“Če dobro delaš, te opazijo”

Mlada slovenska dirigentka Martina Batič iz Ajdovščine, ki je do konca lanskega leta vodila zbor Slovenske filharmonije, je nedavno podpisala pomembno pogodbo - septembra bo prevzela mesto glasbene direktorice uglednega profesionalnega zbora francoskega radia v Parizu.

AJDOVŠČINA > Martina Batič (1978) se je po diplomi na ljubljanski Akademiji za glasbo izpopolnjevala v Münchnu, od tam pa se je leta 2006 pogumno podala na prestižno tekmovanje za mlade zborovske dirigente Eric Ericson Award na Švedsko. V zelo zahtevni konkurenci mladih z vseh koncev Evrope je prav njej uspelo prepričati žirijo.

Poleg neprecenljive izkušnje in nagrade je odnesla še vrsto dragocenih novih veščin, znanstev in prijateljstev, med katerimi se je najgloblje zasidralo prijateljstvo z legendo švedskega zborovstva, dirigentom Ericom Ericsonom (1918-2013), ustanoviteljem uglednega švedskega tekmovanja.

Martina Batič, dirigentka: “Gotovo so nekaj zaupanja prinesla tudi moja prejšnja gostovanja pri uglednih evropskih ansamblih.”

Po tem uspehu so se tedaj še ne tridesetletni slovenski dirigentki začela odpirati vrata glasbenih ustanov na vseh koncih Evrope.

Ali je zmaga na tekmovanju, kot je Eric Ericson Award, že dovolj, da se evropski profesionalni zbori začnejo ozirati za teboj? Je že zagotovilo, da si prava oseba za tako zahteven posel (če se izrazimo marketinško), kot je vodenje eminentnega korpusa Choeur de Radio France?

“Za začetek gotovo, že Eric Ericson mi je govoril: če dobro delaš, te bodo opazili in poiskali. To so bili dragoceni nauki in napotki. Zdaj iz lastnih izkušenj vem, da veliko pomeni večkratno sodelovanje z istim ansamblom. Povedano drugače: ko greš prvič k ansamblu, te spoznajo. Če delaš strokovno neoporečno, če si vešč dela z ljudmi in če ti uspe vzpostaviti pravi odnos, pa je sodelovanje zagotovljeno. To se mi je zgodilo tudi v Parizu. Očitno je bilo, da je med nami prišlo do tiste prave kemije, pa ne le med mano in pevci, naklonjenost je pokazalo tudi vodstvo zbora s predsednikom radia, menedžerko zbora in direktorjem glasbene produkcije. Gotovo pa so nekaj zaupanja prinesla tudi moja prejšnja gostovanja pri uglednih evropskih ansamblih, kot so zbor Švedskega radia, komorni zbor Erica Ericsona, Danski radijski zbor, RIAS Kammerkor iz Berlina, nizozemski in flamski zbor ter radijski zbori iz Münchna (BR), Leipziga (MDR) in Stuttgarta (SWR).”

Najvišji standardi

Zbor Francoskega radia je gotovo eden največjih, morda celo najprestižnejši zborovski ansambel v Evropi.

“Evropski radijski zbori so ponekod veliki, saj je njihovo primarno poslanstvo zborovska simfonika. Na nemškem in nizozemskem primerljivi zbori štejejo nekje med 50 do 70 pevcev, ki so zaposleni polni delovni čas. Francoski radijski zbor šteje ta hip 95 članov in velja za najštevilčnejši profesionalni radijski zbor v Evropi.”

Kakšne bodo vaše naloge oziroma zadolžitve v tem ansamblu?

“Moj naziv bo glasbeni direktor zbora Radia France, delo bo predvsem umetniško. Skrbela bom, da bo zbor sledil najvišjim standardom profesionalnega zborovstva, vsem strokovnim načelom kakovostnega zborovskega udejstvovanja. K delu tako sodijo priprava zbora orkestrskim dirigentom, dirigiranje celovečernih koncertov tako vokalno inštrumentalnih del kot tudi a cappella zborovskih del, snemanja tako francoske kot tudi tuje zborovske glasbe. Vodstvo RF pa je jasno izrazilo željo po dvigu prepoznavnosti zbora tako v Franciji kakor tudi drugod po Evropi. To naj bi dosegli s turnejami in gostovanji, kar pa glede na številnost ansambla seveda ni enostavno.”

Omenili sva prestižno tekmovanje Erica Ericsona, na katerem ste pred desetletjem zmagali. Če se ne motim, ste bili pred dvema letoma prav vi pobudnica za nastanek podobnega tekmovanja v Sloveniji.

“Bila sem del ekipe, ki ji je uspelo uresničiti zamisel o tekmovanju. Zorela je že dolgo, pred dvema letoma pa smo z Markom Vatovcem, Sebastjanom Vrhovnikom, Mihelo Jagodic in ob podpori ustanov, v katerih smo delovali, tekmovanje tudi izvedli. Prvo tekmovanje je bilo izjemno uspešno, v letu 2019 pa pripravljamo naslednje.”

Čestitke tudi Makorju!

Jesen bo za vas pestra in zanimiva. Septembra nova služba v Parizu, oktobra pa tudi povabilo v London, v žirijo novega mednarodnega tekmovanja za mlade zborovske dirigente, ki jo ob vas sestavljajo še ugledni dirigenti iz Anglije, ZDA in Norveške.

“Zame je to velika čast. Obenem pa ob tem čutim veliko odgovornost. Tekmovanje je zastavljeno precej ambiciozno, je del ideje, da Anglija postane novo središče zborovskega delovanja. Tako tekmovanje je gotovo prava priložnost, če ne celo nuja za realizacijo teh načrtov. Tega tekmovanja se zelo veselim, še zlasti ker se je tekmovanje Eric Ericson, na katerem sem zmagala, pred leti zaradi finančnih težav izteklo.”

Povejva še, da je med tekmovalne skladbe poleg velikanov preteklosti in sodobnosti organizator uvrstil tudi skladbo O Emanuel našega mladega skladatelja Andreja Makorja, ki je lani zmagal na kompozicijskem natečaju Musica Sacra v Kölnu.

“Kolegu Andreju Makorju čestitam. To je zelo veliko priznanje njegovemu delu. Želim mu, da bi še naprej nosil svoje ime, našo glasbo in naše slovensko srce po svetu.”

Letos vas ne čakata le Pariz in London - ko bo ta intervju objavljen, boste že na Nizozemskem.

“Res je, z zbori španskega in nizozemskega radija dirigentu Yannicku Nézetu-Séguinu pripravljam Mahlerjevo 8. simfonijo. Zatem me čaka delo z radijskim zborom iz Stuttgarta, s katerim bom pripravljala 9. Beethovnovo simfonijo za njihovo turnejo na Kitajsko. Temu bodo sledile vaje s študenti pri zboru RIAS v Berlinu ter štirje naslednji projekti z nizozemskim radijskim zborom. V Parizu pa me do konca sezone čakata še priprava koncerta ob njihovem državnem prazniku ter dirigiranje celovečernega otvoritvenega koncerta na festivalu v Montpellieru, jeseni pa še dirigiranje otvoritvenega koncerta nove sezone ter priprava mojega novega zbora za nastop z Dunajskimi filharmoniki in avstrijskim dirigentom Franzom Welserjem Möstom v Versaillesu. Pa še to: letos na Švedskem praznujejo 100. obletnico rojstva Erica Ericsona, vse leto bodo potekali koncerti in dogodki v čast tega pomembnega glasbenika. Eden od dogodkov bo prav na njegov rojstni dan, in sicer koncert z njegovima dvema zboroma, Komornim zborom Eric Ericson in Zborom švedskega radia. Ne morem dovolj poudariti, koliko mi pomeni, da so mi Ericsonovi zbori zaupali dirigiranje polovice tega koncerta.”


Najbolj brano