Čarobno doživetje z besedami in glasbo

Med prazničnimi dnevi, ki so za nami, se je zvrstilo veliko prireditev in koncertov. V idrijski cerkvi sv. Jožefa Delavca so osnovnošolci, idrijski neoktet in mešani cerkveni zbor predstavili in zapeli priljubljene božične pesmi idrijskih skladateljev.

V idrijski župnijski cerkvi sv. Jožefa Delavca so kulturni program  prazničnih dni s koncertom sklenili  
učenci OŠ Idrija, Idrijski neoktet in cerkveni mešani zbor. Foto: Saša Dragoš
V idrijski župnijski cerkvi sv. Jožefa Delavca so kulturni program prazničnih dni s koncertom sklenili učenci OŠ Idrija, Idrijski neoktet in cerkveni mešani zbor. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Na pobudo Beti Lampe so nastopajoči množičnemu občinstvu pričarali čarobno doživetje.

Sodobna, umetniško bogata cerkev velikokrat gosti kulturne dogodke, ob njeni 50-letnici pa je bilo dogodkov še več. December se je začel s predstavitvijo obširnega zbornika o cerkvi Vi ste priče teh reči, praznovanje pa je sklenil glasbeni večer. Scenaristka Tjaša Petkovšek je med pesmi vpletla obilo lepih misli o praznovanju božiča, učenci Osnovne šole Idrija so jih doživeto interpretirali in pospremili z Orffovimi inštrumenti. Poklonu samostojnosti Slovenije se je pridružil še župnik Marko Rijavec.

Zapel je Idrijski neoktet, v katerem je bilo na začetku, leta 1996, osem pevcev. Ker jih je občinstvo posvojilo s tem imenom, ga kot nonet niso spreminjali. Lani, ko je v zboru zapelo 12 mož in fantov, pa so postali neoktet in ostali ubrani, najpogostejši gostje idrijskih kulturnih prireditev. Vseh 24 let zbor vodi učiteljica Beti Lampe, sicer tudi organizatorka mnogih kulturnih prireditev in vodja šolskih zborov.

Večer je popestril še Otroški pevski zbor Zlata roža, odličen Mešani pevski zbor sv. Jožefa Delavca pod taktirko Stanke Močnik pa je zapel božična dela idrijskih skladateljev, ob mogočni orgelski spremljavi Metke Buček. Zazvenele so pesmi Leopolda Cveka (1814-1896), Leopolda Belarja (1828-1899), Danila Fajgla (1840-1908), Zorka Prelovca (1887-1939) in Ivana Rijavca (1905-1980). Dodali so še skladbo slovitega Jakoba Petelina Gallusa (1550-1591), čeprav mu kot rojstni kraj večkrat kot Idrijo pripišejo Ribnico.  


Najbolj brano