Cankar v kinu, na sprehodu ...

Sinoči so se začeli Cankarjevi dnevi v Zagrebu, na katerih se bo do 13. decembra zvrstilo več dogodkov. Pred 100 leti umrlega pisatelja bodo danes slavili tudi v Trstu, kamor je hodil predavat delavcem. Sprehodu po Cankarjevem Trstu bo sledilo predavanje dr. Vesne Mikolič v Slovenskem stalnem gledališču. Večer zatem bo v Art Kinu Odeon v Izoli obalna premiera Muratovićevega filma Cankar, ki jo bo skleni pogovor z režiserjem.

Ivan Cankar (1876-1918)
Ivan Cankar (1876-1918) 

TRST, IZOLA, ZAGREB > Z večerom šansonov Črtice v štiklce ali če Cankar bi popevke zlagal, avtorskim projektom kantavtorja Bora Seuška, so se sinoči v Slovenskem domu začeli Cankarjevi dnevi v Zagrebu. Do 13. decembra se bodo vrstili različni dogodki ob 100. obletnici Cankarjeve smrti, kot so razstave, filmske in glasbene prireditve, literarni večeri in miklavževanje z otroki. Včeraj so predstavili tudi igrano-dokumentarni film Cankar režiserja Amirja Muratovića, danes pa bodo v zagrebški knjižnici Bogdana Ogrizovića odprli razstavo družabnih iger in pisav Cankar ne jezi se, ki so jo pripravili študenti katedre za informacijsko in grafično tehnologijo z ljubljanske naravoslovnotehniške fakultete. Sledila bo predstavitev hrvaških prevodov Cankarjevih del, ki je del projekta Svetovni dnevi Ivana Cankarja.

V četrtek je na sporedu branje slovenskih pravljic in miklavževanje za otroke v Slovenskem domu, ki mu bo sledil literarni večer z gostiteljem, hrvaškim dramskim umetnikom in pisateljem Enesom Kiševićem. Ta se bo pogovarjal s svojim kolegom pisateljem ter kantavtorjem in glasbenikom Bojanom Sedmakom iz Maribora.

Cankarjeve dneve bodo sklenili v četrtek, 13. decembra, na filozofski fakulteti v Zagrebu z vnovičnim predvajanjem filma o Cankarju ter predstavitvijo hrvaških prevodov Cankarjevih del. Med 10. in 17. decembrom bodo v knjižnici fakultete Cankarjeva dela tudi razstavljena.

Danes ob 16. uri pa se bodo v Trstu pod okriljem Svetovnih Cankarjevih dnevov in Cankarjevega leta v Trstu sprehodili po “Cankarjevem delavskem Trstu”. Sprehod, ki ga bo vodila profesorica Marta Ivašič, bodo začeli ob 16. uri pred stavbo Primorskega dnevnika na ulici Montecchi 6. Ob vsakem postanku bodo študentje obeh oddelkov tržaške univerze prebrali pesmi in odlomke iz Cankarjevih del, ki so jih prevedli v italijanščino in so v 22 jezikih zbrani v Antologiji literature Ivana Cankarja. Pot bo udeležence vodila do Kulturnega doma. Tamkaj bodo ob 18. uri gostili predavanje dr. Vesne Mikolič, naslovljenoIvan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes. Predstavili bodo tudi ponatis Cankarjevega dela Novo življenje, ki je pred 110 leti izšlo pri Slovenski matici.

Cankar pa bo jutri ob 20.30 tudi gost v izolskem kinu Odeon. Po projekciji igranega dokumentarca bo občinstvo lahko prisluhnilo pogovoru z režiserjem in scenaristom Amirjem Muratovićem.


Najbolj brano