Božičeve Zgodbe iz kostanjevih gozdov novembra na festivalu v Talinu in v Goi

Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov scenarista in režiserja Gregorja Božiča bo 24. novembra doživel evropsko premiero na 23. mednarodnem festivalu Tallin Black Nights. Skupaj s 15 filmi bo prikazan v tekmovalnem programu prvencev. Nekaj dni za tem bo na 50. izdaji mednarodnega indijskega festivala v Goi doživel še azijsko premiero.

Pridih pravljičnega v filmu spremljajo pripovedi zadnjih prebivalcev z gozdom poraslih dolin, ki se svojih domov še niso 
odločili zapustiti.
Pridih pravljičnega v filmu spremljajo pripovedi zadnjih prebivalcev z gozdom poraslih dolin, ki se svojih domov še niso odločili zapustiti. 

SLOVENIJA > Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), je festival v Talinu zadnji pomembni evropski filmski festival v koledarskem letu, ki se je v zadnjih letih vzpostavil predvsem kot relevantna platforma za najzanimivejše nove filmske avtorske pisave.

Na festivalu v Goi je film skupaj s 14 filmi iz vsega sveta uvrščen v glavni tekmovalni program festivala. O zmagovalcu festivala in prejemniku nagrade zlati pav bo odločala petčlanska mednarodna žirija, v kateri je med drugim škotska režiserka Lynne Ramsay, predseduje pa ji nekdanji predsednik ameriške filmske akademije John Bailey. Režiser in scenarist Gregor Božič ter scenaristka in producentka Marina Gumzi bosta indijskemu občinstvu film predstavila na dveh festivalskih projekcijah.

Gregor Božič (levo) na Festivalu slovenskega filma, kjer so Zgodbe iz kostanjevih gozdov prejele rekordnih 11 vesen.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov po svetovni premieri na mednarodnem festivalu v Torontu ter slovenski premieri na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je bil film nagrajen z 11 vesnami, tudi za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva, tako nadaljujejo turnejo po mednarodnih filmskih festivalih.

Film je bil 19. oktobra tudi prikazan v glavnem tekmovalnem programu 43. mednarodnega filmskega festivala v Sao Paulu. Eden pomembnejših latinsko -ameriških festivalov obenem s sodobno brazilsko produkcijo predstavlja tudi izbor najodmevnejših filmov prejšnjega in tekočega leta iz vsega sveta. Film je v Brazilijo prišel z odmevno popotnico, MTV Brazilija ga je v napovednikih izpostavila kot enega od petih najboljših filmov prihajajoče edicije in ga s tem postavila ob bok zmagovalcem iz Cannesa, Berlina in Sundancea.

Dogajanje Božičevega prvenca je umeščeno v obmejne beneške vasice v čas pred drugo svetovno vojno, ki je te kraje zaznamoval s hudo revščino in dolgoletnim valom izseljevanja lokalnega prebivalstva. Pridih pravljičnega spremljajo pripovedi zadnjih prebivalcev z gozdom poraslih dolin, ki se svojih domov še niso odločili zapustiti.

Film je slovensko-italijanska koprodukcija. Filmska in igralska zasedba je mednarodna, pri filmu so sodelovali filmski ustvarjalci iz sedmih držav. Glavne vloge zasedajo Massimo De Francovich, Giusi Merli, Ivana Roščić, v stranskih pa se med drugim predstavljajo Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof.


Najbolj brano