Boris Cavazza na noge dvignil polno Gledališče Koper

Z gromkim aplavzom, stoječimi ovacijami in nageljni, letečimi na oder, se je sinoči v polni dvorani Gledališča Koper veličastno sklenila premiera Bordonovih Zadnjih lun, s katero je naš veliki igralec Boris Cavazza praznoval 50-letnico igralske poti. Nanjo je leta 1968 zakorakal prav tam, v koprskem gledališču.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Igralec Boris Cavazza, ki bo 2. februarja dopolnil 79 let, je prvo večjo, glavno vlogo odigral, ko je maja leta 1968 na deskah Mestnega odra Koper zaživela Kleistova komedija Razbiti vrč. Režiral jo je Marko Marin (1930-2015), ob Cavazzi pa so igrali še Vlado Šav, Marko Simčič, Janez Vajevec, Ljerka Belak, Majda Grbac, Jerica Mrzel, Sonja Ravnaher in Iztok Jereb. Za scenografijo je poskrbel umetnik Zvest Apollonio. O predstavi smo tedaj seveda poročali tudi v Primorskih novicah. Kritik R. Rehar je med drugim opazil, da je teža igre slonela na sodniku Adamu: “Odigral ga je Boris Cavazza. Če odštejemo nekaj momentov, ko je lezel v burkaštvo in občasno prehitevanje v govoru na škodo jasnosti, je bila njegova interpretacija skladna in ustrezna.”

Pol stoletja pozneje je Cavazza na koprski oder zakorakal kot oče v drami Zadnje lune (Le ultime lune), ki jo je tržaški dramatik Furio Bordon (1943) napisal leta 1992, tokrat pa jo je režiral Dušan Mlakar. V ospredju drame je upokojeni profesor književnosti, ki se odpravlja v dom starejših. Pri tem se sooča s hladnim sinom (Rok Matek) in živahno kramlja s mlado pokojno ženo (Anja Drnovšek), v drugem delu predstave pa se izpove v dolgem, gostobesednem monologu.

Po premieri so jubilantu čestitali tudi njegovi bližnji: žena Ksenija Benedetti ter sinova Aleksander Boris in Sebastian, ki ga je spremljala igralska kolegica in partnerka Ajda Smrekar. Borisa Cavazzo so z ogledom premiere počastili tako njegovi zvesti gledalci kakor visoki gostje, med njimi avtor drame Furio Bordon, premier Miro Cerar in župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik.


Najbolj brano