Bobni navdušujejo vse mlade tolkalce

Desetletni Matevž Markič, učenec Glasbene šole Nova Gorica, in 11-letni Vito Grohar, učenec Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, sta na letošnjem 49. državnem tekmovanju Temsig osvojila zlati plaketi. Mentor Uroš Nemanič izpostavlja njune nadarjenost, delavnost in doslednost.

Matevž Markič in Vito Grohar z mentorjem Urošem Nemaničem Foto: Aleksander Sluga
Matevž Markič in Vito Grohar z mentorjem Urošem Nemaničem Foto: Aleksander Sluga

Matevž Markič, doma iz naselja Bodrež pri Kanalu, se je ob poslušanju koncertov Big Boys Banda navdušil nad bobni in ob vpisu v Glasbeno šolo Nova Gorica ni razmišljal, da bo moral svoje glasbene veščine preizkusiti tudi na drugih tolkalih. Postopoma je osvajal tudi igro na ksilofonu in malem bobnu ter kmalu prepričal učitelja, da se lahko pomeri na tekmovanju.

“Ko je Matevž vstopil v 1. razred, je bil zelo tih, a hkrati izjemno vesten. Bil je tudi majhen in mu ni uspelo pravilno držati bobnarskih palic, saj so bile večje od njega. Sčasoma je zrasel in tudi zelo dobro napredoval, zato sem mu predlagal, da bi se pripravil za tekmovanje. To pa ni bilo enostavno, saj so morali kandidati v 1. a kategoriji v zelo kratkem obdobju dveh mesecev osvojiti igranje tremola. Matevžu je uspelo, in čeprav sem vedel, da je sposoben in da ima dober ritem, sem bil prijetno presenečen z osvojeno visoko nagrado,” je povedal Uroš Nemanič, profesor tolkal na Glasbeni šoli Nova Gorica in Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina.

Drevi ob 20. uri tolkalski uspehi na radiu

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat predstavljamo 10-letnega Matevža Markiča, učenca Glasbene šole Nova Gorica, in 11-letnega Vita Groharja, učenca Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, ki sta letos na 49. državnem tekmovanju Temsig v 1. a kategoriji osvojila zlati plaketi. Njun mentor je Uroš Nemanič. Predstavila se bosta z izvedbami skladb tekmovalnega programa, pri klavirju ju spremljata Divna Jandrič in Miha Štokelj.

V slednji tolkalske spretnosti poglablja tudi Vito Grohar, sicer učenec Osnovne šole Draga Bajca v Vipavi, ki se je pred štirimi leti prvič udeležil tekmovanja Svirel. “Že prvi dan pouka sem opazil, da ima Vito velik talent. Vse je hitro razumel, vedno je bil priden in naredil je vse, kar sem mu naročil, pogosto je celo hotel še več. Na prvem tekmovanju Svirel je dobil srebrno nagrado in bil zelo žalosten, saj se je resnično potrudil in za 1. razred pripravil tudi precej zahteven progam. Na razočaranje pa je kmalu pozabil, saj je že ob koncu šolskega leta izrazil željo, da bi raje tekmoval, kot pa imel obvezni šolski izpit. Skratka, z njim ni nikoli nobenih težav in tudi razumeva se zelo dobro,” je povedal Nemanič.

Tako kot Matevž tudi Vito pri odkrivanju tolkalskih vrlin prisega na igranje bobnov, zaradi njih se je tudi vpisal v glasbeno šolo. Doma na podstrešju ima set bobnov Tornado, na katerem pogosto preigrava tudi skladbe iz manj klasičnega repertoarja: “Rad poslušam tudi jazz glasbo, večkrat pa poiščem pesmi različnih zvrsti na youtubu in jih potem spremljam na bobnih,” nam je zaupal Vito, zgovoren in simpatičen 11-letnik, ki sicer igra tudi nogomet v klubu Vipava in danes še ne razmišlja, da bi se zapisal zgolj glasbi.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano