Bob Dylan dobil svoj muzej v Tulsi

Glasbenik in Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan je v Tulsi v ameriški zvezni državi Oklahoma dobil svoj muzej. Center Boba Dylana so odprli prejšnji teden, predstavlja pa okrog 100.000 eksponatov iz njegovega arhiva. Poleg stalne razstave o življenju in delu glasbenika bodo na ogled tudi občasne razstave.

V ameriškem mestu Tulsa je na ogled bogata zbirka eksponatov iz 
Dylanovega arhiva. Foto: Profimedia
V ameriškem mestu Tulsa je na ogled bogata zbirka eksponatov iz Dylanovega arhiva. Foto: Profimedia

TULSA > Dylan je muzej odobril, vendar je bil po besedah njegovih upravljavcev le malo osebno vpleten, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Zanj so za okrog deset milijonov ameriških dolarjev oziroma približno 9,5 milijona evrov preuredili staro industrijsko stavbo v neposredni bližini muzeja, ki je posvečen glasbeniku Woodyju Guthrieju, ki je umrl leta 1967. Guthrie je bil eden od Dylanovih vzornikov.

V njem so na ogled Dylanov arhiv, njegovi zapiski, osnutki za pesmi, pogodbe, plošče in filmi.

Bob Dylan je zaslovel s pesmimi, kot je Blowin' in the Wind, in velja za enega najvplivnejših glasbenikov 20. stoletja. Švedska kraljeva akademija mu je leta 2016 na začudenje mnogih podelila Nobelovo nagrado za književnost za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, za dodatno presenečenje pa je poskrbel še sam s tem, ko se je zavil v molk in odlašal s prejemom nagrade.

V karieri je prodal več kot 125 milijonov albumov. Objavil je tudi več knjig svojih risb in slik ter svoje delo razstavljal v prestižnih galerijah po svetu. Pred kratkim so v vinogradih na jugu Francije postavili njegovo instalacijo Rail Car v obliki vagona kot del turneje Art and Architecture, ki vključuje tudi skulpture in instalacije drugih umetnikov, kot so Tracey Emin, Frank Gehry, Richard Rogers in Michael Stip iz skupine R.E.M.


Najbolj brano