Barišiča je na Madagaskarju zadel meteorit

“Meteorit me je zadel!” nam je pred nekaj minutami povedal Ivo Barišič. Novica, da je letošnji prejemnik Borštnikovega prstana, najuglednejše igralske nagrade pri nas, ga je dosegla na Madagaskarju.

“Najprej sem pomislil, da je mogoče potegavščina, te so dandanes 
že nekaj običajnega,” nam je, potem ko je izvedel, da je dobitnik 
Borštnikovega prstana,  Ivo Barišič povedal v videoklicu. Foto: Maja Pertič Gombač
“Najprej sem pomislil, da je mogoče potegavščina, te so dandanes že nekaj običajnega,” nam je, potem ko je izvedel, da je dobitnik Borštnikovega prstana, Ivo Barišič povedal v videoklicu. Foto: Maja Pertič Gombač

MADAGASKAR > “Res, sporočilo iz Maribora me je tako presenetilo, da sem se počutil, kakor bi me zadel meteorit. Čisto paf sem bil, sesedel sem se. Najprej sem pomislil, da je mogoče potegavščina, te so dandanes že nekaj običajnega,” nam je Ivo Barišič povedal v videoklicu.

“Na Madagaskarju sem v dobri družbi, iz Slovenije nas je sem prišlo pet. Prijatelje sem prosil, naj še oni preberejo in mi povejo, ali je lahko to res. Začeli so me objemati, mi čestitati, naročili smo rundo ... Jaz sicer ne pijem alkohola, naročil sem si vodo ... Še kar ne morem dojeti. Še zdaj, ko je novica tudi uradna, ne morem verjeti. Nikoli nisem pričakoval, da me bo kdaj zadel tako velik meteorit.”

Na Madagaskarju je te dni strašno vroče, nam je še povedal mojstrski igralec, ki bo že 12. junija žel aplavz na odru SNG Drame Maribor.

V utemeljitvi nagrade Tea Rogelj v imenu Društva gledaliških kritikov in teatrologov (DGKTS) poudarja igralčevo tako gledališko kakor tudi filmsko ustvarjanje. “Najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti Iva Barišiča sta njegova predanost in odprtost - kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks.”

Barišičeva najslavnejša vloga ostaja gospa Smith v Tauferjevi postavitvi absurdne Plešaste pevke.

Na umetniško pot je stopil kot samouk, na gledališki oder pa prvič kot princ Dobromil v Pepelki, ki jo režiser Janez Povše na solkanski oder postavil leta 1969, ko je novogoriško gledališče postalo profesionalna institucija. Zatem je bil Barišič skoraj pol stoletja eden najustvarjalnejših in najprepoznavnejših članov Primorskega dramskega gledališča, ki je leta 2004 preraslo v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Prejel je več nagrad, za obsežen in umetniško presežen igralski opus tudi odličje Marija Vera za življenjsko delo (2013), nagrado za življenjsko delo Ita Rina (2021) Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, lani še tantadruja za življenjsko delo. Ob upokojitvi pred osmimi leti je nehal igrati v gledališču in zablestel v filmu ...

Vesel Borštnikovega prstana sporoča še: “Dragi vsi moji soigralci, zahvaljujem se vam, da sem skupaj z vami predeskal to pot. Zahvala režiserjem, dramaturginjam, teatru, tehniki, garderobi, maski in velika zahvala publiki, ki je spremljala moje odrske korake.”


Najbolj brano