Aksinja Kermauner na čelu Društva slovenskih pisateljev

Člani Društva slovenskih pisateljev (DSP) so za svojo novo predsednico izvolili Aksinjo Kermauner.

Aksinja Kermauner Foto: STA
Aksinja Kermauner Foto: STA

LJUBLJANA > Volitve so potekale, ker je junija odstopil dotedanji predsednik Ivo Svetina. V tem času je društvo vodila podpredsednica Gabriela Babnik, ki je prav tako kandidirala, kakor še Marij Čuk in Draga Potočnjak. Od približno 350 članov društva jih je glasovala približno tretjina. Mandat traja tri leta.

V svojem programu je Aksinja Kermauner omenila vizijo približevanja knjige in literature ljudem s posebnimi potrebami, ker na tem področju deluje že več kot 40 let, in demitizacijo pisateljskega poklica v smislu, da se pisateljskemu statusu vrne spoštovanje, da bodo avtorji lahko preživeli s tistim, kar napišejo. “Če narod nima literature, ki opozarja na vse, potem razpade,” je povedala po izvolitvi.

Omenila je tudi uveljavljanje mladinske in otroške književnosti, ker pisatelji te literature po njenem mnenju kultivirajo bralca. Če ga ne, tudi kot odrasel ne bo poprijel za knjigo. Ta bi morala dobiti tisto mesto, ki ji pripada v svetu, v Sloveniji pa po njeni oceni še ne. Spodbujala bi tudi mlade pisatelje, da se vključijo v društvo, kjer bi jim ponudili seminarje za nastope pred občinstvom.

Želi pa si tudi, da bi povrnili sijaj hiši na Tomšičevi skupaj z vrtom, ki je nekaj časa že deloval. “Radi bi izkoristili glavno promenadno ulico od Čopove prek Cankarjeve do Tivolija,” je povedala nova predsednica.

Aksinja Kermauner je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani doktorirala na oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. Dolga leta je delala na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. Je dolgoletna predsednica sekcije za otroško in mladinsko književnost na DSP. Poleg knjig in člankov s tematiko slepote in slabovidnosti piše tudi otroško in mladinsko literaturo ter literaturo za odrasle.


Najbolj brano