Akcija za kulturo pročelje ministrstva polepila z apeli

Pred ministrstvom za kulturo je danes na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi potekala akcija za kulturo. Udeleženci, po ocenah organizatorjev se jih je zbralo približno 1000, so z apeli in klicaji prelepili pročelje ministrstva za kulturo. Z akcijo so po besedah pobudnikov aktivno nastopili proti molku, v katerega se je zavilo ministrstvo.

 Foto: Sta
Foto: Sta

LJUBLJANA > Kot je povedala članica aktiva, umetnostna zgodovinarka in kritičarka Petja Grafenauer, z današnji akcijo naslavljajo ministrstvo za kulturo, njegovo nedejavnost v smislu, da so bili v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami za kulturo sprejeti samo nujni socialni ukrepi. Druge reakcije z ministrstva ni bilo, razen kadrovanja, fašistoidnega govora in govora, ki ne pritiče situaciji v kulturi. Ker so pozivi in prošnje različnih društev, stanovskih organizacij in neformalnih skupin ministrstvu ostali brez odgovorov, so se odločili pročelje stavbe prelepiti z apeli.

Razlog za današnjo akcijo, ki se je sicer začela na Muzejski ploščadi, pa je po njenih besedah tudi ta, da kulturna politika v slovenskem prostoru ni bila reformirana že ves čas obstoja samostojne države. Kulturniki se zavzemajo za novi zakon za kulturo, za katerega pa si želijo, da ga napiše minister, ki bo odprt za vse vrste kulture.

V apelu, ki so ga naslovili Ostanimo v družbi najboljših, so poudarili, da vodilne evropske države prepoznavajo pomen kulture in namenjajo za njeno financiranje v času krize dodatna sredstva ter da so investicije v kulturo ekonomsko smiselne in upravičene, saj ima kultura enega največjih multiplikativnih učinkov. Kot so še zapisali, smo se h kulturi zatekali med epidemijo in kultura nam lahko pomaga državo pognati v smer razvoja tudi po njenem koncu. Kultura dokazano krepi ustvarjalnost, ki jo bomo ob izzivih prihodnosti zagotovo potrebovali. Poleg omenjenega apela pa so se na pročelju ministrstva znašli tudi napisi: Ne odgovarjate. Kar trdite, ni res. Vrnite nam kulturo.

Kot so pred protestom zapisali v Aktivu delavk in delavcev v kulturi, je minister za kulturo Vasko Simoniti evropske ministre za kulturo in medije 19. maja prek videokonference obvestil, da se v Sloveniji izvajajo pravočasni in učinkoviti vladni ukrepi za lajšanje hudih gospodarskih in socialnih posledic krize za kulturni in kreativni sektor. Ta trditev po njihovih besedah ne drži.

Zbrani so lepljenje apelov pospremili z aplavzom, pobudniki akcije pa so še napovedali, da bodo, če se stvari ne bodo spremenile, z njimi nadaljevali. Slišati je bilo tudi poziv ministru Simonitiju, naj odstopi, oziroma naj spremeni svoj odnos do problematike.


Najbolj brano