70 let slikarja Rudija Skočirja

Danes je 70 let dopolnil slikar Rudi Skočir. Rodil se je na Kamnem pri Kobaridu, gimnazijo obiskoval v Idriji, diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, specialistični študij slikarstva opravil pri profesorjih Janezu Berniku, Štefanu Planincu in Kiaru Mešku ter se pozneje izpopolnjeval v Parizu.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

KAMNO, IDRIJA > Več let je živel in ustvarjal v Idriji, odkoder se je sredi 90. let prejšnjega stoletja preselil v Žibrše nad Logatcem. Samostojno se je predstavil na 150 razstavah doma in v tujini ter sodeloval na mnogih skupinskih.

Foto: Mitja Marussig

Večkrat nagrajeni umetnik se je uveljavil v slikarstvu, grafiki in vitražu, še posebej ga je pritegnila ženska figura, pomemben pa je tudi kot prepoznaven ilustrator knjig za mladino in odrasle; pred osmimi leti je ob 300. obletnici tolminskega punta ilustriral tudi Pregljev roman Tolminci. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, ilustratorske sekcije in Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Leta 2013 je pri idrijski založbi Bogataj izšla bogata monografija, posvečena njegovi umetnosti.


Najbolj brano