Združba, ki so ji zasegli 230 kilogramov kokaina, je delovala v Evropi in na Balkanu

Kar 230 kilogramov kokaina naj bi preiskovalci v tujini zasegli članom mednarodne združbe, v kateri so delovali tudi slovenski državljani. Mariborski kriminalisti so s policisti drugih policijskih uprav sredi tedna v zaključni akciji pridržali devet osumljenih, šest so jih včeraj odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Kokain naj bi v Evropo tihotapili iz Južne Amerike.
Kokain naj bi v Evropo tihotapili iz Južne Amerike.  

MARIBOR > V zaključni akciji je v sredo sodelovalo 180 kriminalistov in policistov različnih policijskih uprav. Dva od osumljenih so v sredo aretirali na območju Ljubljane, nekateri so večerno aretacijo spremljali pred trgovskim središčem v Šiški, ostale osumljene pa so prijeli na Štajerskem. V združbi naj bi delovalo enajst osumljenih, dva sta že dlje časa v zaporu, eden v tujini. Na mariborski policijski upravi so včeraj potrdili, da so mednarodno kriminalno združbo začeli spremljati že lani, njeni člani so se ukvarjali s prevozi prepovedane droge po vsej Evropi.

V tujini so članom združbe zasegli 230 kilogramov kokaina, dva kilograma heroina in 42 kilogramov hašiša. Ostali pa so tudi brez štirih avtomobilov, v katerih so policisti odkrili skrivališča za tihotapljenje prepovedane droge.

230

kilogramov kokaina naj bi združbi med preiskavo zasegli v tujini

3,5

kilograma kokaina pa naj bi zasegli kriminalisti v Sloveniji

Osumljeni slovenski državljani

Skupno slovenski policisti obravnavajo devet osumljenih, starih od 26 do 62 let, in osumljenki, stari 28 in 47 let. Vsi so slovenski državljani, eden pa ima dvojno državljanstvo. Med njimi je kar nekaj starih znancev policije. Po nekaterih podatkih naj bi bil med njimi tudi Vojko P., ki se je zaradi poslov s prepovedanimi drogami že večkrat znašel pod drobnogledom policistov. Pred več kot 20 leti so ga obravnavali tudi koprski kriminalisti, a se je sodni postopek končal z umikom obtožbe.

Andrej Kolbl, pomočnik vodje mariborskih kriminalistov, je na včerajšnji novinarski konferenci potrdil, da so nekatere od osumljenih že obravnavali zaradi poslov s prepovedanimi drogami, nekateri so bili pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, ki so jih že odslužili.

Zasegli izjemno čist kokain

Na območju mariborske, celjske in ljubljanske policijske uprave so ob zaključni akciji opravili enajst sklopov hišnih preiskav in preiskav vozil. Zasegli so približno 300 gramov kokaina in nekaj več kot 160.000 evrov, domnevno zaslužek od preprodaje drog. Preiskava je trajala leto dni, kriminalisti so v tem času v Sloveniji zasegli 3,5 kilograma kokaina in tri pištole z naboji. Kolbl je povedal, da je bil zaseženi kokain izjemne čistosti, vreden je bil približno 140.000 evrov.

Tri osumljene so v četrtek izpustili iz pridržanja, šest pa so jih včeraj s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku mariborskega sodišča. Enajst osumljenih so ovadili 19 kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo prepovedanih drog, poleg tega pa še kaznivega dejanja, povezanega s posestjo orožja.

Kolbl je pojasnil, da so preiskavo začeli mariborski kriminalisti, nato pa se je razširila še na druge evropske države, kjer se še ni končala. Člani združbe so delovali v državah Evropske unije in na Balkanu, drogo pa naj bi preprodajali tudi po vsej Sloveniji. Kriminalisti sumijo, da kokain izvira iz Južne Amerike, od koder naj bi ga z ladjami, jadrnicami in letali tihotapili v Evropo.

Na mariborski policijski upravi včeraj niso potrdili, da so ob zaključni akciji pričakovali zaseg večje pošiljke kokaina, ki naj bi prišla v Slovenijo iz Španije. Prav v Španiji naj bi po poročanju Dnevnika pred letom dni aretirali Mariborčana in zasegli 28 kilogramov kokaina.

Predkazenski postopek je usmerjalo specializirano tožilstvo, dokaze so kriminalisti zbirali s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, tudi z navideznimi odkupi mamil.


Najbolj brano