Zaradi burje zaprt del primorske avtoceste, zastoji tudi drugod po državi

Zaradi burje je zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani. Obvoz je po cesti Kastelec - Kozina. Zapora je odvisna od vremenskih razmer. Med Postojno in Uncem proti Ljubljani promet ovira zdrs več vozil. Nastaja zastoj. Popolna zapora je v razcepu Nanos iz smeri Vrtojbe proti Kopru zaradi močnega sneženja. Hitra cesta Razdrto - Nova Gorica je zaradi burje zaprta med Selom in Razcepom Nanos v obe smeri, poroča prometnoinformacijski center.

SLOVENIJA > Ponekod po državi sneži, na cestah so plužne in posipne skupine, promet je upočasnjen.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra zastoji na primorski avtocesti nastajajo tudi med Gabrkom, Postojno in Brezovico. Prav tako so zastoji na štajerski avtocesti med Vranskim in Blagovico ter na dolenjski avtocesti med priključki Drnovo, Trebnje in Grosuplje. Na dolenjski avtocesti je pred Dobruško vasjo proti Obrežju oviran promet zaradi zdrsa tovornih vozil.

Na dolenjski avtocesti izločajo tovorna vozila nad 7,5 tone v smeri proti Ljubljani na počivališču Starine in mejnem prehodu Obrežje, v smeri proti Novemu mestu pa med priključkoma Ivančna Gorica in Trebnje - zahod.

Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom je v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse. Na regionalni cesti Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved prometa za vozila nad 7,5 tone na cesti Soteska-Črmošnjice-Črnomelj. Prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike pa velja tudi na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič, na glavni cesti Novo mesto-Metlika ter Štrekljevec-Jugorje in na hrvaški strani mejnih prehodov Metlika, Babno Polje in Petrina.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Čez prelaz Ljubelj obvezne verige na avstrijski strani.

Na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo, da spremljajo prometne razmere in vremenske napovedi. Računati je treba na čiščenje vozila pred vožnjo, posipne in plužne skupine, daljši čas potovanja in daljše zavorne poti, so opozorili.

Vremenoslovci za danes v večjem delu države napovedujejo močan veter, sunki burje bodo ponekod dosegli hitrost okoli 140 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo tudi drugod po državi. Državo so zajele tudi obilnejše padavine, sneženje ob močnem vetru povzroča snežne zamete, možni so tudi vetrolomi.

Veter in sneg ponekod povzročila izpade elektrike

Zaradi z vetrom in snegom povezanih težav so ponekod ostali brez elektrike. Po podatkih Elektra Ljubljana je brez elektrike 2527 uporabnikov na območju Dolenjske, Elektro Primorska pa poroča o približno 900 takšnih primerih. Večinoma gre za posledice podrtih dreves na daljnovodih in potrganih žic zaradi vetra.

Kot so sporočili iz Elektra Primorska, je danes zjutraj zaradi vetra prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih njihovega distribucijskega področja.

Na Tolminskem je brez električne energije 50 odjemalcev, na Postojnskem 250, na Pivškem pa 170. Brez elektrike je tudi 90 odjemalcev v Stari Gori na Goriškem in 300 odjemalcev na Kanalskem (Lig).

Kot so pojasnili, gre večinoma za posledice podrtih dreves na daljnovodih in potrganih žic zaradi vetra. Vse ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje. Napake odpravljajo sproti, delo naj bi končali do večera, so dodali.


Najbolj brano