Zapor v Solkanu je na preizkušnji

Za 13 operativnih pravosodnih policistov, ki delajo na novogoriškem oddelku koprskih zaporov v Solkanu, četrtkov obisk v. d. generalnega direktorja slovenskih zaporov Bojana Majcna s sodelavci ni prinesel nič spodbudnega. Do jeseni naj bi po potrebi odhajali na delo tudi v koprski zapor, kjer kadrovske razmere po lanskem decembrskem pobegu dveh zapornikov niso rožnate.

Zapor v Solkanu je polno zaseden, kljub temu pa naj bi tamkajšnji pravosodni policisti morali priskočiti na pomoč kolegom v Kopru. Foto: Leo Caharija
Zapor v Solkanu je polno zaseden, kljub temu pa naj bi tamkajšnji pravosodni policisti morali priskočiti na pomoč kolegom v Kopru. Foto: Leo Caharija

SOLKAN, KOPER > “Da bom od aprila delal tudi v Kopru, sem nedavno izvedel prav od enega od pravosodnih policistov v koprskem zaporu,” je povedal eden od pravosodnih policistov novogoriškega oddelka koprskih zaporov. “Ne nasprotujemo ideji, da bi pomagali koprskim kolegom, kot smo jim tudi že do sedaj, a ne razumemo, zakaj bi razdrli naš manjši, a uspešen kolektiv na račun Kopra,” pa se je na glas spraševal njegov sodelavec.

Bo v Solkanu v prihodnje odprti režim zapora?

V četrtek je v. d. generalnega direktorja slovenskih zaporov Bojan Majcen skupaj s sodelavci obiskal zapore v Solkanu, pogovor s tamkajšnjimi zaposlenimi pa je tekel o možnosti zagotavljanja pomoči matičnemu zavodu v Kopru s kadrovskimi resursi oddelka. “Dogovorili so se, da bodo pravosodni policisti iz novogoriškega oddelka do jeseni po potrebi odhajali tudi na delo v Koper, pri čemer bosta obe vodji oddelkov za varnost uskladila delovne razporede pravosodnih policistov,” so sporočili iz generalnega urada uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

18

pravosodnih policistov bi dodatno potrebovali v Kopru in Solkanu

Tam med drugim načrtujejo, da bodo v tem času zaposlili nove pravosodne policiste, in sicer osem v Kopru in tri v Solkanu. “Do jeseni torej načrtujemo reševanje kadrovske stiske koprskega zapora z uporabo notranjih virov. V skladu z veljavnimi kadrovskimi normativi in standardi pa bi na obeh oddelkih ta trenutek potrebovali dodatnih 18 pravosodnih policistov,” so dodali.

Sicer so se v četrtek pogovarjali tudi o morebitni spremembi režima v Solkanu, torej o možnosti, da bi tam izvajali le odprti režim, kot v oddelkih Puščava in Rogoza. To bi zmanjšalo potrebe po pravosodnih policistih, ki bi na ta način lahko pomagali matičnemu zavodu, a v vodstvu slovenskih zaporov zagotavljajo, da preoblikovanje oddelka Nova Gorica v odprti oddelek za zdaj ni predvideno. “Ideje o preoblikovanju v tem trenutku ne pozdravljam, saj menim, da za to ni izpolnjenih osnovnih materialnih pogojev,” pa je dejala Danijela Devčič, vodja novogoriškega oddelka.

Zapori v Solkanu so polni, razmere pa slabe

“Razmere so prilagojene izvajanju kazenskih sankcij, kot trenutno potekajo. Na današnji dan je naš oddelek 107,14-odstotno zaseden,” je dodala. Pripor izvajajo za okrožje novogoriškega sodišča, kar pa bi s preoblikovanjem ukinili. Na novogoriškem okrožnem sodišču so dejali, da o tem ne vedo še ničesar.

Danijela Devčič je še povedala - kot že večkrat prej - da so materialne razmere tako za zaprte kot zaposlene osebe v zavodu v Solkanu slabe. “Razen rednega vzdrževanja prostorov in inventarja, ki pa očitno ne zadošča, saj se z leti situacija v dotrajanih prostorih stavbe, ki jo imamo v najemu od novogoriške občine, samo slabša, zaposleni na obstoječe razmere ne moremo vplivati,” je pojasnila. “Seveda nam ni vseeno in smo zato vsi pripravljeni sodelovati in pomagati pri reševanju kadrovske stiske v Kopru, da ne bo prišlo do takšnih ukrepov, ki bi lahko pomenili kratkoročni ali dolgoročni konec zaporov v Novi Gorici,” je poudarila.

Pravosodni policisti v Solkanu so ogorčeni

Pravosodni policisti v Solkanu niso zadovoljni s položajem, ki je po njihovem mnenju nastal, ker se v matičnem zavodu vodilni že v preteklosti niso dovolj potrudili z iskanjem notranjih rezerv in racionalizacijo lastnega delovanja. Svoje pomisleke so našteli tudi vodstvu slovenskih zaporov. Med drugim trdijo, da so bili pri svojem delu do sedaj vedno uspešni. “To nas očitno sedaj tepe,” je menil še eden od pravosodnih policistov v Solkanu, ki ga je, podobno kot vse njegove sodelavce, predvsem presenetilo dejstvo, da je vodstvo slovenskih zaporov navrglo le nekaj zamisli, konkretnih predlogov in podrobnejšega načrta, kako se bodo teh sprememb lotili, pa nimajo.

“Poleg tega se pred tem nihče z nami ni posvetoval, v resnici je bil to prvi obisk generalnega direktorja do sedaj v Solkanu. Prejšnji ni nikoli obiskal naših prostorov, da bi se seznanil z razmerami in načinom našega delovanja,” je še dodal.

S kadrovskimi težavami se podobno kot v Kopru soočajo tudi v Solkanu, kjer ostajajo nezasedena tri delovna mesta pravosodnih policistov, nadomestili niso niti delavcev, ki so odšli v pokoj. “Pravosodni policisti v Solkanu so z nadurami na letni ravni in v zadnjem trimesečju v povprečju približno enako obremenjeni kot pravosodni policisti v Kopru,” je še pojasnila Danijela Devčič in dodala, da kadrovskih presežkov nimajo.


Najbolj brano