Zahteval helikopter na Triglav, da bi ujel letalo

“Vsakemu izmed nas se lahko zgodi nesreča. Da pa nekdo izkorišča reševalce za svoje sebične interese, pa ni v redu,” nam je svoje občutke po skoraj neverjetni zahtevi tujega planinca opisal zdravnik letalec Peter Najdenov. Pred dnevi ga je prek številke 112 poklical romunski planinec in zahteval, naj ga pridejo iskat s helikopterjem na Kredarico, ker bo zamudil letalo.

Romunski planinec si je pred dnevi zaželel, da bi se s Kredarice v 
dolino odpeljal z reševalno ekipo v helikopterju, in to samo zato, 
ker se mu je mudilo na letalo za domov.  Foto: Arhiv GRS Tolmin
Romunski planinec si je pred dnevi zaželel, da bi se s Kredarice v dolino odpeljal z reševalno ekipo v helikopterju, in to samo zato, ker se mu je mudilo na letalo za domov.  Foto: Arhiv GRS Tolmin

KREDARICA, BRNIK Pred dnevi je bil dežuren v ekipi gorskih reševalcev – letalcev na letališču Brnik, ko mu je operater iz številke 112 prevezal klic tujega planinca izpod Triglava. “Gospod je v polomljeni angleščini povedal, da se nahaja na Kredarici pod Triglavom in potrebuje transport v dolino. Po prvem presenečenju in povpraševanju o poškodbah, bolezni ali drugih težavah, je gospod vse to zanikal in povedal, da se je uštel v času in da ima ob štirih zjutraj letalo iz Brnika, ki ga res ne sme zamuditi,” je o neverjetnem klicu na facebooku gorske reševalne službe zapisal zdravnik-letalec Peter Najdenov.

Skušal mu je pojasniti, da gorska reševalna služba in nujna helikopterska medicinska pomoč nista namenjeni prevažanju ljudi. “Pa je nadaljeval, da bo naša krivda, če bo ponoči sam hodil proti dolini in se mu bo kaj pripetilo. Rekel je še, da ima itak tako zavarovanje, ki pokriva tudi helikoptersko reševanje in da ve, da v Sloveniji na tak način rešujemo,” nam je včeraj povedal Najdenov.

“Skrajno neetično obnašanje”

“Ker se je pogovor začel vleči kot makaroni, sem mu rekel, da ne bova prišla skupaj in da moram prekiniti zvezo,” je dodal Najdenov, ki kot zdravnik - letalec deluje kot prostovoljec. Helikopterska ekipa seveda ni poletela proti Kredarici, ali je Romun prespal v koči ali se je v temi spustil proti dolini, pa ni znano. Po dejstvu, da je klical šele ob šestih popoldne, pa Najdenov sklepa, da je moral biti skoraj prepričan, da ga bodo prišli iskat. Če je sestopil v dolino, ga je zagotovo ujela tema.

“Nam ni težko reševati, zato pa počnemo to, kar počnemo, in to prostovoljno. Glede na to, glede na dejstvo, da so pri nas taka reševanja zastonj in da je taka pomoč v hribih vedno tvegana, pa se mi zdi skrajno neetično, da bi nekdo hotel to izkoristiti na tak način,” je odločen Najdenov. Pojasnil nam je še, da jih planinci iz zahodne Evrope tako ali tako debelo gledajo, ker rešujejo zastonj.


Najbolj brano