Zadeva Libertas: Šviligoj Cernazova in Vidović nista priznala krivde

Samo dan potem, ko Boris Popovič ni priznal, da je kot župan pred enajstimi leti preplačal futuristične luči v Kopru, bi moral danes ponovno stopiti pred sodnika. Pa se je očitno opravičil, prišel naj bi konec meseca. Sta se pa danes v obtožbi zaradi sporne občinske prodaje stavbe Libertas družbi Grafist pred osmimi leti za nedolžna izrekla Branko Vidović in Maja Šviligoj Cernaz.

Skladišče Libertas Foto: Nataša Hlaj
Skladišče Libertas Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Podobno kot v obtožbi zaradi domnevnih nepravilnosti s postavitvijo futurističnih luči, tudi v obtožbi zaradi spornega nakupa nekdanjeih skladišč soli, imenovanih tudi Libertas tožilstvo Borisu Popoviču očita zlorabo uradnega položaja, predstavniku Grafista Branku Vidoviću pomoč pri zlorabi položaja, nekdanji občinski predstojnici za nepremičnine Maji Šviligoj Cernaz pa nevestno delo v službi.

Tožilka Janja Hvala je danes podrobneje predstavila obtožbo za prisotna Vidovića in Šviligoj Cernaz. Vidović naj bi Popoviču pomagal zlorabiti položaj tako, da je v imenu družbe Grafist po vnaprejšnjem dogovoru med Popovičem in prokuristom Grafista Antejem Gubercem koprski občini oddal neposredno ponudbo za nakup stavbe nekdanjega skladišča soli za 483.000 evrov, podpisal pogodbo, da bo kupnino plačal osmih dneh, nato pa si premislil in skupaj z občino pogodbo razdrl.

Popovič: občina ni bila oškodovana

Šviligoj Cernaz pa naj bi kot vodja urada za nepremičnine kršila zakon in nevestno opravljala svojo službo, ker je sestavljala listine v nasprotju s predpisi in bi morala predvidevati, da bo občina z Grafistovim odstopom od nakupa utrpela premoženjsko škodo. Ker je nato po osmih dražbah stavbo Libertas kupil Grafist za ceno 414.000 evrov, je tako občina po mnenju tožilstva izgubila približno 70.000 evrov. Tožilstvo je sprva zahtevalo preiskavo tudi za Guberca, vendar je sodišče zahtevo zavrnilo in Guberac je iz zgodbe odkorakal čist.

“Ne priznam očitanega kaznivega dejanja,” je danes dejala Šviligoj Cernaz. “Prav tako,” je na kratko pristavil Vidović. O krivdi se je Popovič izrekel že pred časom, ko je dejal, da tožilstvo proti njemu nima ničesar. Dodal je še, da koprska občina s poslom sploh ni bila oškodovana, saj je nenazadnje zdaj uveljavila predkupno pravico, s katero naj bi skladišče soli od Grafista odkupila nazaj.

Odrešilna prodaja?

Prav to dejstvo sta danes izpostavila tudi odvetnika Dean Babič, ki brani nekdanjo občinarko, in Monika Mavsar, ki brani obtoženega Vidovića. Babič je sodniku Mateju Štrosu dejal, da je koprska občina pred kakšnim mesecem dni uveljavila predkupno pravico in nazaj odkupila stavbo Libertas po isti ceni, kot jo je pred osmimi leti Grafistu prodala. “Pogodba o nakupu še ni sklenjena, ko bo, jo bomo dali v spis,” je pristavila odvetnica Mavsar.

Libertas je vsa leta od nakupa ostal nedotaknjen, skladišče je ves čas samevalo, poleg tega se je Grafist ukvarjal z drugimi projekti in je obnovo 1188 kvadratnih metrov obsežnega objekta očitno postavil na stranski tir. Zdaj se je Guberac odločil za prodajo, saj se načrti s stavbo niso izšli, kot si je zamislil. Občina naj bi za stavbo odštela 414.527 evrov, kar je skoraj natanko toliko, kot je pred leti zanj občini odštel Grafist.


Najbolj brano