Zadeva Kobra: Višji sodniki potrdili oprostitev Guberca

Višje sodišče je v zadevi Kobra potrdilo sodbo za prvoobtoženega Valona Hoxhaja, oprostilo pa je njegovega polbrata Dibrana. Potrdilo je tudi oprostilno sodbo za nogometaša Ivico Guberca. Višji sodniki so v nekaterih drugih delih sodbo potrdili, v drugih pa spremenili in nekaterim obsojenim kazni zvišali. Sodba v eni najodmevnejših preiskav v zadnjem času je tako pravnomočna.

Senat okrožnega sodišča je maja lani obsodil sedem obtoženih in 
jim prisodil skupno 31 let zapora. Oprostil pa je Ivico Guberca 
(tretji z leve), višji sodniki so oprostilno sodbo potrdili, oprostili pa 
so tudi Dibrana Hoxhaja (desno ob Gubercu).  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Senat okrožnega sodišča je maja lani obsodil sedem obtoženih in jim prisodil skupno 31 let zapora. Oprostil pa je Ivico Guberca (tretji z leve), višji sodniki so oprostilno sodbo potrdili, oprostili pa so tudi Dibrana Hoxhaja (desno ob Gubercu).  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Zadovoljni smo, da je sodišče sledilo temu, kar smo ves čas trdili, da Ivica Guberac ni vedel za hrambo mamil v kleti stanovanja niti za to, kar se je dogajalo,” je zadovoljna Monika Mavsar, nogometaševa odvetnica, ki je ves čas verjela, da bodo dokazali njegovo nedolžnost. “Veseli smo, da v tako veliki zadevi, v kateri je bilo tudi veliko pritiskov, sodišče temu ni klonilo. Sodišče je dokazalo, da obstaja pravna država,” je še dodala.

Ivica Guberac je ves čas trdil, da ni vedel za drogo, ki so jo koprski kriminalisti v zadevi Kobra med zaključno akcijo oktobra leta 2016 našli v kletnih prostorih bloka v Ulici 15. maja, kjer je stanoval. Tam so našli dobrega pol kilograma heroina in 27 gramov kokaina.

Posli z drogo in prebežniki

Po sodbi prvostopenjskega sodišča naj bi Valon Hoxhaj, Alen Duranović, Arijan Loshi, Marko Cecelja in Besim Imeri delovali kot združba, ki se je ukvarjala s trgovino s prepovedanimi drogami, predvsem kokainom in heroinom. V okviru združbe je imel vsak natančno določeno vlogo. Valon Hoxhaj in Miha Zajelšnik pa naj bi z nekaterimi drugimi obtoženimi, ki so že na začetku sojenja priznali krivdo, in neznanimi sostorilci čez mejo s Hrvaško tihotapila nezakonite migrante. Senat, ki ga je vodila sodnica Tatjana Pavlovec, ni dvomil, da je obe združbi vodil Valon Hoxhaj. Aretaciji pa se je s pobegom izognil njegov brat Shqipron Hoxhaj, ki naj bi kot njegova desna roka sodeloval pri obeh nezakonitih dejavnostih. Malo pred koncem sojenja je krivdo priznal Elton Shkurti, ki mu je sodišče nato prisodilo pet let zapora.

Višji sodniki so potrdili zaporno kazen, ki jo je petčlanski kazenski senat maja lani prisodil prvoobtoženemu Valonu Hoxhaju. V tem delu sta se na sodbo pritožila tako njegova obramba kot tožilstvo, a nista prepričala višjih sodnikov. Okrožno sodišče ga je zaradi poslov s prepovedano drogo in vodenja prebežnikov lani obsodilo na devet let in deset mesecev enotne zaporne kazni, zaradi prebežnikov pa bo moral plačati še šest tisoč evrov denarne kazni.

Polbrata oprostili tudi za posle z ilegalci

Dibrana Hoxhaja, ki naj bi po obtožbi po aretaciji polbrata Valona Hoxhaja prevzel vodenje združbe, je senat okrožnega sodišča obsodil samo zaradi sodelovanja pri tihotapljenju prebežnikov. Prisodil mu je leto zapora, v priporu pa je bil od oktobra leta 2016 do lanskega maja, torej pol leta dlje, kot bi moral sedeti po nepravnomočni sodbi. Višji sodniki so ugodili pritožbi njegovega zagovornika Viktorja Juhanta, ne pa pritožbi državne tožilke, ki se je pritožila na oprostilni del sodbe. Dibrana Hoxhaja je namreč senat višjih sodnikov oprostil tudi zaradi pomoči pri poslih s prebežniki.

Odvetnik Juhant je seveda z razpletom zadovoljen, saj jima z Dibranom Hoxhajem ne bo treba še na vrhovno sodišče. Se pa bosta še pogovorila o morebitni odškodnini.

Nekaterim kazni zvišali, drugim potrdili

Senat višjega sodišča pa je deloma ugodil pritožbi državne tožilke in, kot je predlagala, zvišal zaporne kazni za Arijana Loshija, Marka Ceceljo in Alena Duranovića. Loshiju so višji sodniki kazen zaradi poslov s prepovedano drogo zvišali na šest let in pol zapora ter mu nato, tako kot okrožno, preklicali eno pogojno kazen in skupaj izrekli osem let zapora (okrožno sodišče mu je prisodilo šest let in pol enotne zaporne kazni). Cecelji so prisodili pet let in pol zapora, Duranoviću pa pet let zapora (okrožno sodišče je obema prisodilo štiri leta zapora). Prav Duranoviću je Guberac dal sistemski ključ svojega stanovanja in kleti, v kateri so nato hranili prepovedano drogo.

Višje sodišče je potrdilo tudi obsodbo za Besima Imerija in Miho Zajelšnika. Prvi je pred aretacijami oktobra leta 2016 v Slovenijo z BMW-jem X6 za potrebe združbe pripeljal najmanj 2,44 kilograma kokaina. Vozilo je prevzel v Španiji. Petletna zaporna kazen, ki mu jo je prisodilo okrožno sodišče, je tako postala pravnomočna. Njegovega sina Blendija Imerija je okrožno sodišče maja lani oprostilo očitkov tožilstva, da naj bi sodeloval pri prevozu kokaina. Višji sodniki so pritožbo tožilke zavrnili kot neutemeljeno in potrdili oprostilno sodbo.

Miho Zajelšnika, ki naj bi sodeloval pri tihotapljenju prebežnikov, je senat okrožnega sodišča obsodil na leto zapora, ki ga bo lahko odslužil z delom v splošno korist, in na 1500 evrov denarne kazni. Sodba je zdaj tudi zanj postala pravnomočna.

Nekateri še na vrhovno sodišče

Spomnimo, tako privedbe takrat še osumljenih na sodišče kot tudi glavne obravnave so bile v znamenju strogih varnostnih ukrepov. Skoraj vsi obtoženi so izrek sodbe maja lani pričakali v priporu, po razglasitvi sodbe pa je senat pripor odpravil za Besima Imerija, Ceceljo in Duranovića ter za Dibrana Hoxhaja, za zapahi sta ostala le Valon Hoxhaj in Arijan Loshi.

S tem primerom se bodo očitno ukvarjali tudi vrhovni sodniki. Bogomir Horvat, zagovornik Marka Cecelje, je prepričan, da je kazen za njegovo stranko pretirana. Cecelja je že na začetku priznal, kaj je storil, pravi odvetnik, tega in še nekatere olajševalne okoliščine pa sodišče ni upoštevalo, zato bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za varstvo zakonitosti.

Odvetnika Branka Gvozdića, ki brani Valona Hoxhaja, nismo uspeli priklicati, da bi nam povedal, ali bo tudi on vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Je pa obsojeni že po razglasitvi sodbe maja lani želel čim prej na prestajanje kazni. Odvetnik je v pritožbi na sodbo vztrajal, da bi morali višji sodniki zaradi nezakonitega dela izločiti dokaze, prisluhe in poročila o tajnih opazovanjih. Vztrajal je tudi pri tem, da naj bi tajni delavci policije izzivali kriminalno dejavnost obsojenih.

Nekateri odvetniki obsojenih včeraj sodbe še niso prevzeli.


Najbolj brano