230.000 evrov vredne artikle so prodali za pičlih 5000 evrov

V koprski izpostavi znane spletne trgovine so odgovorni pred časom postali pozorni na številne artikle, ki jih kupci niso prevzeli, nato pa so jih v poslovalnici prodali z vrtoglavimi popusti. Primer so prijavili kriminalistom, ki so zaradi več goljufij ovadili šest zaposlenih ali študentov, ki so delali v trgovini. Zaslužek mimo vrste se jim ni obrestoval.

Zaposleni so preklicali naročila, artikle zadržali v skladišču v 
Kopru, nato pa jih kar sami prodali z astronomskimi popusti. 
Fotografija je simbolična. Foto: Nace Novak
Zaposleni so preklicali naročila, artikle zadržali v skladišču v Kopru, nato pa jih kar sami prodali z astronomskimi popusti. Fotografija je simbolična. Foto: Nace Novak

KOPER > S koprske policijske uprave so danes sporočili, da so kriminalisti sektorja kriminalistične policije konec prejšnjega meseca kazensko ovadili šest ljudi, in sicer zaradi utemeljenega suma, da so storili več kaznivih dejanj goljufije in izneverjanja. Vsi ovadeni so bili redno zaposleni ali študentje, ki so opravljali svoje delo v koprski poslovalnici znane spletne trgovine.

Po neuradnih podatkih naj bi večino preiskovalnega dela izvedi kar sami odgovorni trgovine, ki so se jim številna preklicana naročila zdela sumljiva. Spletno naročanje in prevzemanje v poslovalnici je namreč priljubljeno zaradi nižjih stroškov poštnine, če pa kupec naročenega artikla ne prevzame, ga tudi ne plača, zato je z njegovega vidika tak nakup najbolj varen.

Kriminalisti so potrdili sume odgovornih v podjetjih in ugotovili, da je šesterica od maja 2018 do julija 2020 v svojem imenu, v imenu drugih ljudi ali z lažnimi imeni v spletni trgovini družbe, v kateri so delali, naročala različne artikle, vse seveda s prevzemom v Kopru. Čeprav so čez nekaj dni videli, da so naročeni izdelki prišli v Koper, jih namenoma niso prevzeli, ampak so z nedovoljenim vnašanjem podatkov v informacijski sistem trgovine naročila preklicali.

Ko so bili naročeni izdelki že v Kopru, so jih brez soglasja nadrejenih z vnašanjem podatkov v informacijski sistem prenesli na zalogo poslovalnice. Če bi nadrejeni vedeli, da je v Kopru ostalo toliko storniranih naročil, bi jih seveda morali vrniti v centralno skladišče. In ko so bili artikli že v Kopru, so jim znova brez ukaza ali soglasja nadrejenih neupravičeno znižali ceno od 50 do 99,97 odstotka. Ter jih seveda zlahka prodali.

Od junija 2018 do julija 2020 so tako znižali cene približno 1500 artiklom in jih prodali za skupno dobrih 5000 evrov, čeprav bi jih lahko po rednih cenah prodali za skoraj 230.000 evrov. S tem so ravno za toliko oškodovali podjetje, v katerem so bili zaposleni in za katerega so izdajali po spletu naročene izdelke.

Predkazenski postopek je usmerjalo koprsko tožilstvo, kot rečeno pa so kriminalisti začeli preiskovati sumljiva dejanja po prijavi oškodovanega podjetja. Za kaznivo dejanje goljufije jim grozi do treh let zaporne kazni, prav toliko pa jim grozi tudi za kaznivo dejanje izneverjenja. Ovadeni seveda od letošnjega julija ne delajo več pri podjetju, ki naj bi ga ogoljufali.


Najbolj brano