Z dvema promiloma povzročila nesreči

Pred začetkom predpraznične preventivne akcije, ki bo trajala ves december in je namenjena preprečevanju voženj pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih substanc, se je na primorskih cestah zgodilo več nesreč, ki so jih povzročili pijani vozniki. Dva sta po trkih napihala dva promila.

Gasilci so voznika, ki je na cesti za Novo Sušico zapeljal s ceste,   s 
tehničnim posegom rešili iz vozila.   Foto: PGD Pivka
Gasilci so voznika, ki je na cesti za Novo Sušico zapeljal s ceste, s tehničnim posegom rešili iz vozila.  Foto: PGD Pivka

PRIMORSKA > V soboto nekaj minut po 18. uri je počilo pri vasi Kopriva. 31-letni voznik iz Dutovelj je peljal proti domači vasi. Pri Koprivi pa je prek neprekinjene ločilne črte zapeljal na nasprotno stran ceste in trčil v avto, s katerim se je pripeljal 19-letnik iz Sežane. Povzročiteljevo vozilo je zaneslo s ceste, kjer je trčilo v drevo in se obrnilo na streho. Voznik in njegov sopotnik sta se med prevračanjem avtomobila laže poškodovala. Reševalci so ju oskrbeli in odpeljali v izolsko bolnišnico. Policisti pa so 31-letnega voznika preizkusili z alkotestom, ki se je ustavil pri rezultatu 0,95 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (dva promila). Zaradi nevarne vožnje ga bodo ovadili tožilstvu.

V nedeljo ob 22.40 je zaradi vožnje pod vplivom alkohola nesrečo na cesti proti Novi Sušici na Pivškem povzročil 60-letni domačin. Vozil je preblizu desnega roba ceste in z vozilom trčil v štor drevesa, nato pa ga je odbilo na brežino in zatem še na travnik. Na kraj nesreče so poleg policistov in reševalcev prihiteli pivški in postojnski gasilci, ki so s tehničnim posegom voznika rešili iz vozila. Reševalci postojnske ekipe nujne medicinske pomoči so ga oskrbeli, nato pa so ga odpeljali v izolsko bolnišnico. Napihal je 0,96 miligrama (dva promila).

Prijavite pijane voznike

Policisti, ki ves čas opozarjajo na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola, vsem, ki opazijo pijane voznike za volanom, sporočajo, da to lahko vedno prijavijo na številko 113. Policisti se na takšne klice nemudoma odzovejo, je poudarila Anita Leskovec s koprske policijske uprave. Nevarne voznike izsledijo in jih izločijo iz prometa.

Policisti so v soboto okoli 20.30 ustavili voznika, ki je napihal še več kot dva promila. Občan jih je obvestil, da se je v Kopru v vozilo usedel pijani voznik, policisti so ga kmalu zatem ustavili. 53-letniku, ki je kazal očitne znake alkohole utrujenosti, so odredili alkotest, ki je potrdil njihove in očividčeve ugotovitve. Napihal je 1,11 miligrama (2,3 promila). V soboto, nekaj minut pred 21. uro, je v Rožni Dolini, v bližini bencinskega servisa, zaradi prekratke razdalje 34-letni voznik z avtom trčil v vozilo, s katerim je pred njim vozil 56-letni italijanski voznik. V nesreči je nastala le škoda na vozilih, prometni policisti pa so 34-letnega voznika preizkusili z alkotestom - napihal je 0,64 miligrama alkohola (1,35 promila).

Hujšega prekrškarja so v nedeljo dopoldne policisti ustavili tudi v Šempasu. Po naselju je z avtom vozil 84 kilometrov na uro, čeprav je tam omejitev hitrosti na 50 kilometrov na uro. Ko so ga policisti ustavljali, pa jih ni upošteval. Kasneje so ugotovili, da je avto, v katerem sta bila še dva sopotnika, 42-letni voznik vozil brez vozniškega dovoljenja. Avto ni bil registriran, na njem sta bili registrski tablici z drugega vozila. Alkotest se je ustavil pri rezultatu 0,07 miligrama, hitri test za mamila in strokovni pregled v zdravstveni ustanovi pa je odločno odklonil. Vsi trije so si morali poiskati prevoz, saj so policisti 42-letnemu vozniku zaradi več hujših kršitev avto zasegli, kot vse ostale, tudi njega čaka obdolžilni predlog.


Najbolj brano