Vojaki zakopali, domačini odkopali

V sredo opoldne je domačin v Zatolminu dobrega pol metra pod površjem s krampom zadel v kovinski predmet. Pirotehniki so nato prvič pri nas odkrili zelo redko italijansko topovsko granato.

Pirotehniki so tokrat na naših tleh odkrili zelo redko granato, ki so 
jo Italijani izdelovali šele v zadnjih mesecih prve svetovne vojne. Foto: Državna enota NUS
Pirotehniki so tokrat na naših tleh odkrili zelo redko granato, ki so jo Italijani izdelovali šele v zadnjih mesecih prve svetovne vojne. Foto: Državna enota NUS

ZATOLMIN > Dobrih sto let po koncu prve svetovne vojne je v sredo opoldne domačin v Zatolminu s krampom kopal ob zidu na svojem vrtu ter udaril v nekaj trdega in kovinskega. Ker se mu je takoj posvetilo, da bi utegnil najti kakšen ostanek vojne, je poklical na pomoč in počakal na pirotehnike državne enote za varstvo pred ubojnimi sredstvi. Ti so 80 centimetrov pod površjem naleteli na pet ostankov prve vojne.

Kot predvideva poveljnik enote Darko Zonjič, so ob koncu spopadov na tem kraju mino, granati in bombo zakopali vojaki. Iz zemlje so potegnili 54 kilogramov težko nemško minometno mino kalibra 170 milimetrov, 42-kilogramsko italijansko topovsko granato kalibra 149 milimetrov, 1,2 kilograma težko avstrijsko ročno bombo in 36-kilogramsko italijansko topovsko granato kalibra 149 milimetrov. “Gre za prvo tako registrirano najdbo pri nas, čeprav so jih verjetno našli že prej. Ampak te granate doslej še niso vpisali v naš register. Redka je zato, ker so jo izdelali tik pred koncem prve svetovne vojne in je bila zato na naših bojiščih zelo redka,” se je najdbe “razveselil” Zonjič.


Najbolj brano