V zapore se vračajo zaporniki z začasno prekinjenim prestajanjem kazni

Z umirjanjem epidemiološke situacije in preklicem epidemije se v zapore vračajo zaporniki, ki so jim z odločbo začasno prekinili prestajanje kazni. Izdali so 214 odločb, v zapore pa se je do sedaj vrnilo 22 oseb, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. V zaporih so od ponedeljka ponovno mogoči obiski, ki so omejeni na eno osebo.

Z umirjanjem epidemiološke situacije in preklicem epidemije se v 
zapore vračajo zaporniki, ki so jim z odločbo začasno prekinili 
prestajanje kazni.  Foto: Rasto Bozic
Z umirjanjem epidemiološke situacije in preklicem epidemije se v zapore vračajo zaporniki, ki so jim z odločbo začasno prekinili prestajanje kazni.  Foto: Rasto Bozic

LJUBLJANA > Obsojene osebe tudi že ponovno napotujejo na opravljanje dela. V času epidemije so predčasni odpust odobrili 79 osebam.

Zakon, ki je prekinil tek rokov v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, hkrati pa prinesel tudi ukrepe za omejevanje širjenja epidemije koronavirusa v zaporih, je začel veljati konec marca, je na dopoldanski novinarski konferenci spomnila ministrica Lilijana Kozlovič. V skladu z zakonom je lahko direktor zapora zaporniku za en mesec prekinil prestajanje zaporne kazni, če pri tem niso obstajali varnostni zadržki.

Da bi čim bolj zmanjšali možnost širjenja okužbe, so svoje delo zelo omejila tudi sodišča. V četrtek pa je vlada sprejela poseben sklep, s katerim bodo po preklicu razglasitve epidemije z 31. majem prenehali veljati začasni ukrepi v upravnih in javnopravnih zavodih ter pri sodnih zadevah.

Kot je pojasnila ministrica, z junijem sodišča začnejo redno poslovanje tudi v sodnih zadevah, ki se kot nenujne v času epidemije niso izvajale oziroma se niso izvajale v skladu z določenimi procesnimi roki. Poleg tega pa začnejo teči tudi materialni in procesni roki, ki so bili ta čas prekinjeni.

Državljane je zato pozvala, naj bodo pozorni vsak na svojo situacijo, v kateri so se znašli.

Zaradi okrnjenega dela so v sodnih zadevah nastali zaostanki, ki jih bodo med drugim poskusili nadoknaditi s skrajšanjem sodnih počitnic. Te bodo letos med 1. in 15. avgustom, po besedah Kozlovičeve pa razmišljajo o sistemski reorganizaciji počitnic tudi v prihodnje.

Ker nevarnost ponovitve epidemije v celoti ni odpravljena, bo treba pri izvajanju nalog na sodiščih in v drugih institucijah še vedno upoštevati določene ukrepe, je pozvala. "Ob prihodu na sodišče bodo ob vstopu stranke morale nositi zaščitno masko in upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra. Poskrbljeno je tudi za zaščito zaposlenih na sodiščih, priporočeno je tudi, da se prostori redno zračijo," je navedla Kozlovičeva.

Sodišča opozarjajo na prostorsko stisko, česar se zavedajo tudi na ministrstvu. Med drugim za reševanje prostorskih težav v Ljubljani preučujejo možnost uporabe prostorov ljubljanske pravne fakultete.


Najbolj brano