V zapor se nista vrnila Igor Bavčar in Boško Šrot

Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom se s prostih izhodov iz zapora za zaporniške rešetke marca ni vrnilo kar nekaj zapornikov, poroča spletni Večer, ki razpolaga s podatkom, da je bilo takih primerov približno 130. Med njimi naj bi bila tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.

Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom se s prostih izhodov iz 
zapora za zaporniške rešetke marca ni vrnilo kar nekaj zapornikov, 
med temi naj bi bil tudi Igor Bavčar. Foto: Stanko Gruden/STA
Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom se s prostih izhodov iz zapora za zaporniške rešetke marca ni vrnilo kar nekaj zapornikov, med temi naj bi bil tudi Igor Bavčar. Foto: Stanko Gruden/STA

LJUBLJANA > V slovenskih zaporih zaradi epidemije od 13. marca velja prepoved vseh obiskov in zunajzavodskih ugodnosti za zaprte osebe. Zaradi omejitve možnosti okužbe so po pisanju Večera nekateri zaporniki, ko so bili na prostem izhodu, prejeli obvestilo, da se jim še mesec dni ni treba vrniti, saj so jim za to obdobje prekinili prestajanje kazni.

Nekaterim od kaznjencev, ki so bili manj kot tri mesece pred koncem prestane zaporne kazni, so direktorji zaporov izrekli predčasni odpust.

Med tistimi, ki so lahko ostali doma, ker so jim za en mesec prekinili prestajanje zaporne kazni, sta po navedbah časnika tudi Bavčar in Šrot. Prvi je bil na pet let zapora obsojen zaradi prodaje delnic Istrabenza in kazen prestaja na polodprtem oddelku zapora na Dobu, Šrot pa kazen devetih let in devetih mesecev zapora prestaja na odprtem oddelku na Dobu.

Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen je časniku pojasnil, da so bili zaporniki izpuščeni na podlagi zakona o izvrševanju kazenski sankcij in ne novega, interventnega zakona, ki govori o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja virusa. Slednji naj bi namreč v veljavo stopil šele konec tedna.

Po njegovih zagotovilih na prostosti ni nevarnih ali begosumnih zapornikov, kot še dodaja časnik pa je na današnji dan v slovenskih zaporih 1319 oseb, med katerimi so tako zaporniki kot priporniki.


Najbolj brano