V zadevi smejalni plin so se zagovarjali trije obtoženi, trije so priznali krivdo

Od šestih obtoženih v zadevi smejalni plin se je za tri, ki novembra lani krivde po obtožbi niso priznali, danes začelo sojenje. Damjan Gril, Marjan Orel in Vinko Jazbec vztrajajo, da za napako - napačno priklopljene cevi za kisik in smejalni plin - ki se je zgodila pri opremljanju novega urgentnega centra šempetrske bolnišnice, niso krivi.

Marjan Orel, Vinko Jazbec (prvi in drugi z leve)  in Damjan Gril (prvi 
z desne) so danes podali svoje zagovore, Igor Zabret (drugi z 
desne) pa je krivdo pred dnevi priznal. Foto: Leo Caharija
Marjan Orel, Vinko Jazbec (prvi in drugi z leve) in Damjan Gril (prvi z desne) so danes podali svoje zagovore, Igor Zabret (drugi z desne) pa je krivdo pred dnevi priznal.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Napačno priklopljene cevi za kisik in dušikov oksidul (smejalni plin) so v začetku leta 2016 terjale dve življenji, tri pa so bila ogrožena. Napaka se je zgodila pri opremljanju novega urgentnega centra šempetrske bolnišnice konec leta 2015. Trije obtoženi so danes vnovič zatrdili, da se ne čutijo krive zanjo, a jo vsi globoko obžalujejo.

Medicop priklopil, nato pa odpravil napako?

“Izvajalec, ki je bil zadolžen za instalacije, je bil Medicop,” je na vprašanje, kdo je priključil stativ na medicinske pline, odgovoril Damjan Gril iz Savinjske doline, direktor družbe Dagri Inženiring. Novogoriško tožilstvo mu očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, ker za družbo Medicoengineering ni opravil montaže in priklopov stropnih stativov na obstoječo strojno inštalacijo medicinskih plinov, teh priklopov ni niti testiral. “Nihče me ni obvestil o testiranju, zapisnika o preizkusu nisem terjal. Vse sem izvedel kasneje iz medijev, ko so ugotovili napako. Za njeno odpravo je bil zadolžen Medicop,” je še pojasnil Gril.

Januarja krivdo priznala dva, marca pa še eden od obtoženih

Prvi preobrat v zadevi smejalni plin se je zgodil v začetku januarja, ko sta Primorca Vili Batič in Boris Hočevar na novogoriškem sodišču priznala krivdo za malomarno ravnanje pri priklopu naprav na novi šempetrski urgenci. Tožilstvo je za obtožena predlagalo dve leti in pol zapora, zaradi povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti jima je sodišče prisodilo po 22 mesecev zapora. Kazen bosta odslužila z delom v splošno korist. Za drugi preobrat pa je poskrbel Igor Zabret iz Radomelj, ki naj bi v minulih dneh z novogoriškim tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Po obtožbi je storil kaznivo dejanje povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti kot oseba, ki je bila odgovorna za vodenje gradbenih del. Kot zakoniti zastopnik družbe Medicoengineering in podizvajalec Kolektor Kolinga je bil odgovoren za izvedbo vgradnje in dobave medicinske opreme, a je ni izvedel po projektu za izvedbo. Postopek zoper njega bodo končali posebej, kazen zanj še ni znana.

“Zadolžen sem bil za nadzor gradbenih del, delavci družbe Medicop, ki ima vse certifikate za to, pa so bili pooblaščeni za montažo in priklop medicinske opreme, tudi za instalacijo medicinskih plinov,” je opisal inženir strojništva Marjan Orel iz Tomaja. Z odločbo družbe Elite je bil imenovan za odgovornega nadzornika strojnih inštalacij, na objektu pa, po ugotovitvah tožilstva, pri nadzoru kakovosti izvedenih strojnih inštalacij ni preveril, ali je priklop stropnega stativa na centralno napeljavo medicinskih plinov izvedel pooblaščeni in usposobljeni izvajalec proizvajalca tega stativa (družbe Maquet).

“O preizkusu nisem bil obveščen, sicer bi se ga udeležil. Stativi so del medicinske opreme in zanje mora preizkus po zakonu - še pred začetkom dela - zagotoviti uporabnik, torej bolnišnica. Mediji so sicer pisali, da je konec leta 2015 uporabnik preizkušal opremo, a napake ni ugotovil,” je še pojasnil in dodal, da je bil Medicop pooblaščen za nadzor razvoda za pline tudi pri drugih bolnicah. “Zapisnike o nadzorih je podpisovala ista oseba in nismo dvomili v te zapisnike. Vsi dokumenti so zbrani v dokazilu zanesljivosti,” je sklenil in dodal, da je kot dokaz o svojem delu predložil tudi preko 600 fotografij.

“Medicinska oprema ne sodi h gradbenim delom”

“Moja stranka izredno obžaluje, da je do tega tragičnega dogodka prišlo, a se glede na svojo vlogo ne more čutiti krivega, zato tudi krivde ni priznal. Kot je povedal, bi moral biti poseben nadzor za medicinsko opremo, ki ga ni bilo. Zelo je zanimivo, da predstavnikov družbe Medicop ni tu. Zakaj pa predstavnikov naročnikov in uporabnika ni tu, bi morali vprašati tožilstvo. A ni naloga obrambe kazati s prstom na tiste, ki naj bi bili odgovorni,” je po obravnavi dejal odvetnik Gorazd Fišer, ki zagovarja Orla.

“Za nadzor nad dobavo in montažo medicinske opreme bi moral uporabnik angažirati strokovno osebje. Na to smo jih večkrat opozorili,” pa je povedal Vinko Jazbec, inženir gradbeništva iz Preserij pri Komnu, ki je bil odgovoren za nadzor gradbenih del od 1. julija 2015 do konca oktobra 2015. Kot med drugim izhaja iz obtožnice, ni opravil nadzora nad kakovostjo izvedenih gradbenih del in nadzora nad izvajanjem del po projektni dokumentaciji. “V celoti zavračam očitke tožilstva,” je med drugim dejal. “Za nadzor opreme in priključkov nisem bil imenovan niti strokovno usposobljen. Medicinska oprema ne sodi h gradbenim delom,” je poudaril. Tožilstvo Orlu in Jazbecu očita povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti.

Aprila bo sodišče zasliševalo priče

Spomnimo, pri gradnji novega urgentnega centra šempetrske bolnišnice je bil Kolektor Koling odgovoren za izvedbo strojnih inštalacij in strojne opreme, vključno s testiranji, izvedbo obrtniških del in izvedbo vgradnje medicinske opreme. Kot navaja tožilstvo, bi vgradnjo stropnih stativov moral izvesti Medicoengineering, družba, ki je pooblaščeni zastopnik družbe Maquet za slovensko tržišče.

Vgradnjo stropnih stativov je izvedla družba Dagri inženiring - brez priklopa na centralno inštalacijo medicinskih plinov in brez obveznih testiranj. Izvedbo inštalacij medicinskih plinov, vključno s testiranji, je izvajal Medicop. Ta je priklope stropnih stativov na instalacijo medicinskih plinov - po ugotovitvah tožilstva - nepooblaščeno izvedel 9. septembra 2015. Družba Elita pa je opravljala strokovni gradbeni nadzor.

Sodnica Andrejka Luznik je napovedala, da bodo priče začeli zasliševati v začetku aprila.


Najbolj brano