V tovornem delu kombija je bilo najmanj 15 oseb

Policisti in kriminalisti so na območju novogoriške policijske uprave v zadnjih tednih obravnavali več primerov ilegalnih migracij.

 Foto: PU Nova Gorica
Foto: PU Nova Gorica

NOVA GORICA > 26. avgusta so na območju Solkana ustavili 56-letnega slovenskega osebnega avtomobila znamke audi, ki je v omenjenem vozilu prevažal šest ilegalnih migrantov iz Afganistana in Pakistana, starih od 18 do 36 let. Dva ilegalna prebežnika, oba državljana Pakistana, stara 19 in 25 let, je voznik prevažal v prtljažniku avtomobila in tako povzročil tudi nevarnost za življenje in zdravje oseb.

V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da so omenjeni tuji državljani (nihče izmed njih ni imel dokumentov) predhodno ilegalno prestopili državno mejo med Slovenijo in Hrvaško. Vsi so kasneje zaprosili za mednarodno zaščito, zato so jih namestili v azilni dom v Ljubljani. Novogoriški kriminalisti so 56-letnega osumljenca kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.

Podoben primer so policisti obravnavali tudi 31. julija, ko so policisti na območju Rožne Doline pri Novi Gorici obravnavali 34-letnega voznika avtomobila znamke wv passat, državljana Afganistana, sicer bivajočega na območju Italije. Slednji je navedenega datuma v omenjenem vozilu, ki je registrirano za prevoz največ petih oseb, od hrvaške meje proti Italiji prevažal pet ilegalnih migrantov (štiri državljane Afganistana in enega državljana Pakistana, med mlajšimi osebami sta bila dva mladoletnika). Enega izmed tujcev je voznik prevažal v prtljažniku in s tem povzročil nevarnost za življenje oziroma zdravje osebe. Po zaključenem postopku so mlajše ilegalne migrante nastanili v Centru za tujce v Postojni. Novogoriški kriminalisti so 34-letnega tujega voznika s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države naslednjega dne privedli in izročili v nadaljnji postopek preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po končanem zaslišanju zoper osumljenca odredil pripor. Prav tako so policisti zoper omenjenega voznika, ki je vozil ilegalne migrante brez veljavnega vozniškega dovoljenja, podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi več kršitev prometne zakonodaje in zakona o varstvu javnega reda in miru.

Poleg navedenih primerov so policisti in kriminalisti 13. avgusta letos na območju Goriških Brd obravnavali tudi 27-letnega slovenskega voznika kombija znamke renault master. Po sedanjih ugotovitvah je omenjeni voznik skupaj z neznanimi sostorilci osumljen storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, saj je bilo v noči iz 12. na 13. avgusta letos v tovornem delu kombija najmanj 15 tujcev, domnevno državljanov Afganistana in Sirije, in jih proti plačilu prepeljal preko slovenskega ozemlja do Goriških Brd do meje z Italijo, kjer so izstopili iz vozila. Kasneje tujcev niso izsledili. Tudi zoper omenjenega voznika so policisti ukrepali zaradi kršitev prometne zakonodaje (vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja).

Policisti in kriminalisti so 31. avgusta obravnavali tudi 25-letnega voznika, državljana BiH, bivajočega na območju Slovenije, v enem od naselij v občini Brda. Obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je omenjeni voznik tega dne s tovornim vozilom znamke iveco daily vzel večje število tujcev, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in bivanje v Sloveniji, in jih prepeljal do bližine državne meje z Italijo, kjer so izstopili iz vozila. Tujcev niso izsledili. Novogoriški kriminalisti bodo po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev 25-letnega osumljenca kazensko ovadili na Državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi suma kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države.

Novogoriški policisti so od začetka letošnjega leta do vključno 9. septembra zaradi nedovoljenega prehoda zunanje schengenske državne meje s Hrvaško obravnavali 292 oseb, ki so bodisi z javnimi prevoznimi sredstvi (avtobus, vlak, taksiji) ali pa z organiziranimi prevozi po prestopu meje s Hrvaško skušali pripotovati na mejo Slovenije z Italijo in tudi nadaljevati pot naprej v sosednjo Italijo. Večina od omenjenih je bila prijetih na območju novogoriške policijske uprave. Italijanski varnostni organi so v tem času na podlagi sporazuma o prevzemu oseb na skupni državni meji novogoriškim policistom izročili 223 oseb. Med njimi je bilo največ državljanov Pakistana, Bangladeša in Maroka. V tem obdobju so na območju novogoriške policijske uprave obravnavali štiri kazniva dejanja s področja ilegalnih migracij.

Najbolj brano