V tednu dni izginilo za 22.000 evrov dvokoles

Kot v posmeh številnim opozorilom policistov brezskrbni lastniki še vedno preveč lahkomiselno zaklepajo in prevažajo nekaj tisočakov vredna kolesa, spretni tatovi pa jim jih intenzivno kradejo. Največ jih izgine s parkirišča za koprsko tržnico. Minulo nedeljo so tako izginila štiri kolesa, v soboto pa eno.

Električna kolesa so zaradi svoje vrednosti zelo priljubljena pri tatovih (fotografija je simbolična). Foto: Mitja Marussig
Električna kolesa so zaradi svoje vrednosti zelo priljubljena pri tatovih (fotografija je simbolična). Foto: Mitja Marussig

PRIMORSKA > “Letos smo na našem območju obravnavali že več kot 70 tatvin koles, vrednost samo v zadnjem tednu ukradenih koles in skuterjev pa presega 22.000 evrov. Vrednost vseh ukradenih koles v enem letu v vsej državi pa presega celo milijon evrov,” so po seriji tatvin koles in predvsem dragih električnih koles minuli konec tedna poudarili na koprski policijski upravi.

Brez kolesa je pri koprski tržnici v nedeljo ostala državljanka Nemčije, ki je svoje črno-oranžno električno kolo znamke KTM parkirala in ga dobro zaklenila, očitno pa je bilo to vseeno premalo za izkušene tatove, ki prežijo na tovrstni plen. Žensko električno kolo je bilo vredno 3500 evrov. Drugi nedeljski tat je imel v Pivki manj sreče, saj si je za tarčo izbral navadno kolo. Iz kolesarnice je ukradel 500 evrov vredno kolo znamke bitwin.

Več sreče sta imela tatova v Istri. Prvi je s strehe avtomobila nemškega državljana za koprsko tržnico ukradel svetlo modro moško gorsko kolo znamke cube, vredno 1600 evrov, drugi pa je na Belokriški cesti v Portorožu ukradel kar 2500 evrov vredno kovinsko modro električno kolo znamke merida, ki ga je lastnik pred tem zaklenil. V soboto je na koprski tržnici neznanec poškodoval nosilec koles na avtomobilu in ukradel 800 evrov vredno črno kolo znamke giant.

Kot ugotavljajo policisti in kriminalisti, največ električnih koles tatovi ukradejo v Kopru, na območju tržnice, v bližini nakupovalnih središč, gostiln, kampov, plaž in v ožjih mestnih jedrih. Nočni tatovi vlamljajo in kradejo predvsem iz kolesarnic, kleti in hodnikov stanovanjskih blokov, vsem pa je skupno to, da raje in hitreje ukradejo nezaklenjena kolesa, če so ta posebej draga, pa se lotijo tudi najdebelejših verig ali jeklenic.

Policisti zato vsem lastnikom koles svetujejo, naj ob nakupu koles shranijo račune in druga dokazila o lastništvu, naj si jih sami dodatno označijo in seveda fotografirajo, predvsem pa naj dragih koles ne puščajo brez nadzora in nezaklenjena. Tudi pri izbiri ključavnic je treba biti pozoren, saj varovala slabše kakovosti za tatove ne predstavljajo skoraj nikakršne ovire, zelo dobra varovala pa lahko že sama po sebi odvrnejo storilca od tatvine.

Če tatovom uspe, pa policisti svetujejo lastnikom, naj jih čim prej pokličejo, naj bodo pozorni na sumlji-ve ljudi in naj si zapomnijo čim več podrobnosti o gibanju ljudi, ki bi lahko policistom pomenile koristne informacije pri odkrivanju tatov.


Najbolj brano