V prtljažniku cela družina

Nemška voznica je s hrvaškim avtom in francoskim sopotnikom v soboto čez mejni prehod Dragonja skušala nezakonito prepeljati družino iz Turčije. Enega otroka sta za kamuflažo posedla na zadnji sedež, v prtljažnik pa sta se stlačila njegova starša z drugim otrokom. Največ, kar 70 ilegalnih prebežnikov so znova ujeli bistriški policisti.

V prtljažniku so se skrivala oče, mati in drugi otrok.  Foto: PU Koper
V prtljažniku so se skrivala oče, mati in drugi otrok.  Foto: PU Koper

PRIMORSKA > Naval migrantov, ki se ilegalno prek meja balkanskih držav prebijajo do Slovenije in čez našo državo do Italije, ne pojenja. Policisti koprske policijske uprave so od petka do ponedeljka prestregli 89 migrantov, do včeraj zjutraj pa še 22, skupno torej 111. Čez vikend so jih največ obravnavali bistriški policisti (61), koprski so se ukvarjali s 13, kozinski z osmimi, preostale pa so pospremili na Hrvaško ali v azilni dom policisti iz Lucije, Krvavega potoka in Sežane.

Najbolj zanimiv dogodek se je pripetil na mejnem prehodu Dragonja, na katerega je v soboto dopoldne s hrvaškim avtom in hrvaške strani pripeljala 33-letna državljanka Nemčije z urejenim statusom bivanja v Švici. Zraven nje je sedel 25-letni državljan Francije, na zadnjem sedežu pa je sedel otrok. Na videz običajna družina v resnici ni bila družina, ampak prevoznika migrantov s tujim otrokom.

Policisti so se posvetili potnikom, odprli prtljažnik in v njem našli preostale člane otrokove družine. V prtljažniku so se namreč skrivali oče, mati in drugi otrok, vsi državljani Turčije. Štiričlansko družino iz Turčije so odpeljali v center za tujce, državljanko Nemčije in državljana Francije pa so policisti ovadili.

Podobno se je zgodilo v petek v Ilirski Bistrici, kjer sta Makedonca z avtom z makedonskima tablicama uspela pripeljati tri migrante, dva Afganistanca in enega Eritrejca. Tudi Makedonca sta si prislužila kazenski ovadbi.

V ponedeljek se je naval migrantov nadaljeval. Na Bistriškem so jih policisti prijeli devet, na Sežanskem sedem, policisti iz Lucije štiri in kozinski policisti dva. Od ponedeljkovih dogodkov izstopa 24-letni Domžalčan, ki so ga sredi belega dneva, nekaj pred poldnevom, v vasi Vrbovo policisti ujeli s štirimi Sirijci. Ti so povedali, da so v taksi vstopili v Zabičah. Domžalčana so sicer izpustili, verjetno pa se ne bo izognil kazenski ovadbi.


Najbolj brano