V Postojni dva poskusa goljufije prek elektronske pošte

Policijska postaja Postojna je bila v zadnjem obdobju obveščena o dveh kaznivih dejanji poskusa goljufije. Skupno jim je, da računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor. V elektronskem sporočilu pa je računovodjem naročeno, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih) nakažejo na transakcijske račune neznanih bank.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

PRIMORSKA > Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje-direktorji “napadene” družbe ali zavoda, posredujejo številko transakcijskega računa in podatke o banki v tujini. V enem primeru so računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazala na navedeni transakcijski račun, vendar so potem po hitrem posredovanju banke uspeli plačilo preklicati.

Na koprski policijski upravi opozarjajo vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpiše ime in priimek še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno e-pošto.

Preverijo naj torej, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja iz legitimne domene.

Več informacij si lahko ogledate tudi na povezavi: https://www.varninainternetu.si/2016/podjetja-pozor-neobicajna-sporocila-o-nakazilu-denarja-v-tujino/


Najbolj brano