V koprskem zaporu je zavrelo

Po pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora v njem očitno vre. Avtorji anonimnega pisma trdijo, da je vodstvo zapor spremenilo v luksuzni hotel, paznike pa v služabnike zaprtih oseb. Direktor zapora trdi, da gre za poskus diskreditacije in “maščevanje” nezadovoljnih, v uradu varuha človekovih pravic pa se otepajo odgovornosti za odstranitev mrež.

Danes naj bi bilo kaj več znanega, kako sta lahko pripornika 
zbežala iz koprskega zapora. Foto: Sijan Pretnar
Danes naj bi bilo kaj več znanega, kako sta lahko pripornika zbežala iz koprskega zapora. Foto: Sijan Pretnar

KOPER > Skoraj polna dva tedna traja molk uprave za izvrševanje kazenskih sankcij o vzrokih in okoliščinah, ki so dvema pripornikoma omogočile prvi pobeg iz doslej nepremagljivega novega koprskega zapora. Medtem pa sindikalisti, vsaj del paznikov iz zapora in drugi ne molčijo, ampak zahtevajo odgovore.

V drugem anonimnem pismu, pod katerim piše, da so ga napisali pravosodni policisti iz koprskega zapora, pisci očitajo direktorju zapora Dušanu Valentinčiču, da je z nekaterimi ukrepi in ustrežljivostjo zaprtim obsojencem ter pripornikom poteptal dostojanstvo paznikov. Zato zahtevajo njegov odstop. Pisci trdijo, da so rešetke na oknih zapora iz navadnega jekla in da so jih po pobegu pripornikov tudi sami poskusili prežagati ter da jim je to uspelo v pičlih 15 minutah. Pravijo, da je video nadzor v zaporu tako zastarel, da na ekranih komaj opazijo, da se nekdo premika, da sta pobegla pripornika grozila pazniku in da vodstvo zapora ni dovolilo podrobnejšega pregleda njune celice, med katerim bi odkrili priprave na pobeg.

Paznikov je premalo

Sicer pa v pismu še navajajo, da imajo samo v koprskem zaporu zaprti na voljo kabelsko televizijo s 100 programi, da samo v Kopru za 150 zaprtih ponoči skrbijo štirje pazniki, medtem ko naj bi jih bilo po drugih zaporih devet, da je direktor v vse sobe lani namestil hladilnike, da imajo zaprti v celicah računalnike in internet, da pazniki med deseto zvečer in šesto zjutraj ne smejo niti pokukati v celice, da vodstvo zapora vanje namešča pripornike po narodnosti, samo da je mir, da v sporih med zaprtimi in pazniki vodstvo običajno opozarja paznike, naj ne silijo v konflikte ...

Navedbe smo včeraj preverili tudi pri direktorju Valentinčiču, ki pravi, da gre večinoma za neresnice in manipulacije s strani nekaterih posameznikov, ki zaradi lastnih interesov izkoriščajo to priložnost za diskreditacijo vodstva. Trdi, da vodi zapor v skladu s predpisi in poslanstvom zaporskega sistema. “Edina zadeva, s katero se v celoti strinjam, pa je kronično pomanjkanje pravosodnih policistov, zaradi česar so ti, ki delajo, preobremenjeni,” nam je povedal Valentinčič in odgovore na konkretna vprašanja obljubil na današnji tiskovni konferenci.

Varuh zavrača očitke

Včeraj so se zaradi navedbe v anonimnem pismu, da je Valentinčič dal odstraniti dodatne mreže z oken celic po navodilu varuha človekovih pravic, oglasili tudi v njihovem uradu. Kot pojasnjujejo, je dodatno zavarovanje sob povsem v pristojnosti zapora, vendar namestitev dodatnih kovinskih mrež na okna bivalnih prostorov ni ukrep, ki bi ga varuh spodbujal. O vsakem priporočilu varuha na koncu odloči vodstvo zapora, zato zavračajo poudarjanje piscev anonimnega pisma, da je varuh svetoval odstranitev mrež in nakazovanje, da bi to lahko prispevalo k pobegu pripornikov.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij se na naše klice včeraj niso odzivali, neuradno pa smo izvedeli, da poročilo o dogajanju in okoliščinah pobega iz koprskega zapora pričakuje celo predsednik vlade Marjan Šarec. Več o tem bodo javnosti predstavili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij danes opoldne.


Najbolj brano