V kombiju na manj kot štirih kvadratih prevažal kar 29 prebežnikov

Med prazniki so se z ilegalnimi prebežniki iz Pakistana ukvarjali tudi novogoriški policisti in kriminalisti. Policisti so pred več kot tednom dni na počivališču Šempas ustavili kombi ljubljanske registracije, ki ga je vozil 35-letni voznik, v tovornem delu vozila pa je bilo 29 prebežnikov. Med postopkom so policistom zbežali v gozd, 15 so jih prijeli.

V tovornem delu kombija ljubljanske registracije je voznik, 
državljan BiH, peljal 29 prebežnikov, 14 jih je pobegnilo v gozd in 
izginilo. Foto: PU Murska Sobota
V tovornem delu kombija ljubljanske registracije je voznik, državljan BiH, peljal 29 prebežnikov, 14 jih je pobegnilo v gozd in izginilo. Foto: PU Murska Sobota

NOVA GORICA > Več kot teden dni po aretaciji 35-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je po hitri cesti proti Vrtojbi oziroma Italiji prevažal poln kombi pakistanskih prebežnikov, so na novogoriški policijski upravi pojasnili nekatere podrobnosti nočnega dogajanja. Bilo je v ponedeljek, 29. aprila, nekaj minut po 21. uri. Novogoriški prometni policisti so na hitri cesti oziroma na počivališču v Šempasu ustavili kombi ljubljanske registracije, ki ga je vozil 35-letni tujec z začasnim naslovom na območju Ljubljane. Ko so policisti odprli tovorni del kombija, pa so imeli kaj videti.

Tam se je gnetlo 29 ilegalnih prebežnikov. Prometniki so po odkritju na počivališče poklicali okrepitve, prihiteli so kriminalisti in več policijskih patrulj iz drugih enot. “Vidno oslabljenim osebam so na kraju nudili pomoč tudi uslužbenci tamkajšnjega bencinskega servisa,” je pojasnil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik, oskrbeli so jih predvsem z vodo.

Policisti so med postopkom ugotovili, da tujci nimajo dokumentov, na podlagi katerih bi lahko ugotovili njihovo identiteto. Vsi naj bi bili iz Pakistana. Med postopkom so prebežniki, kot kaže, prišli k močem, saj so policistom zbežali v bližnji gozd, tekli naj bi proti naselju Šempas. Policisti so petnajsterico uspeli ustaviti, 14 tujcev pa je izginilo in kasneje nadaljevalo pot proti Italiji.

Tiste, ki jim ni uspelo zbežati, so odpeljali na postajo za izravnalne ukrepe. Ker so vsi zaprosili za mednarodno zaščito, so jih po končanem postopku odpeljali v azilni dom v Ljubljano.

35-letnika pa so kriminalisti zaradi suma kaznivega dejanja pridržali. S kombijem, ki je registriran za prevoz treh oseb, je prevažal 29 tujcev in s takšnim načinom prevoza v tovornem delu ogrozil njihova življenja. Novogoriški kriminalisti so kombi renault trafic zasegli, prav tako so zasegli nekaj drugih predmetov, ki jih bodo uporabili za dokazovanje kaznivega dejanja. Na naslovu, kjer 35-letnik živi, so opravili tudi hišno preiskavo. S kazensko ovadbo zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države so ga odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je nato odredil hišni pripor.

Na območju novogoriške policijske uprave so v prvih štirih mesecih zaradi nedovoljenega prehoda meje s Hrvaško letos obravnavali 56 tujcev, v enakem obdobju lanskega leta pa osem.


Najbolj brano