Uničujejo jim avtomobile in jim pišejo grozilna pisma

“Ljudje so vedno bolj nestrpni, predvsem zaradi nezadovoljstva s potekom sodnih postopkov in potem mislijo, da bodo na tak način rešili zadeve,” pravi predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič. Tako brutalnega napada, kot se je zgodil v Mariboru, na koprskih in novogoriških sodiščih še niso doživeli, zaznavajo pa vsako leto več groženj sodnikom.

Sodniki koprskega ... Foto: Danijel Cek
Sodniki koprskega ... Foto: Danijel Cek

KOPER, NOVA GORICA > Na novogoriškem okrožnem sodišču so nam pojasnili, da so nedostojna pisanja anonimnih ali podpisanih avtorjev elektronskih ali pisnih sporočil na njihovem dnevnem redu. “Pred leti je stranka na zaslišanju proti sodniku zalučala steklen pepelnik, enemu od sodnikov pa so avtomobil polili s kislino,” je nekaj primerov nestrpnega vedenja do sodnikov navedel direktor novogoriškega okrožnega sodišča Samo Turel.

Več groženj sodnikom, ki odločajo o izvršbah

Nazadnje so na policijo prijavili grožnje zoper sodnika sredi aprila, ko se je na domu enega od sodnikov znašel nekdanji obsojenec. “Skladno z metodologijo pravosodnega ministrstva naznanimo prekršek ali kaznivo dejanje policiji in ministrstvu,” je še pojasnil njihovo postopanje, ko neznane ali znane osebe grozijo njihovim sodnikom.

Samo Turel

direktor novogoriškega sodišča

“Najpogosteje so groženj deležni sodniki novogoriškega okrožnega sodišča s kazenskega oddelka, v zadnjem času pa tudi sodniki, ki odločajo o izvršbah.”

Turel še ugotavlja, da so najpogosteje groženj deležni sodniki novogoriškega okrožnega sodišča s kazenskega oddelka, v zadnjem času pa tudi sodniki, ki odločajo o izvršbah. Tam so se ukvarjali tudi že s pobegi s sodišča skozi okno ter z eksplozivnim telesom, ki se je iz neznanega razloga znašlo v prostorih sodišča. Na tolminskem in idrijskem okrajnem sodišču ne beležijo groženj, v Ajdovščini pa je pred leti nekdo dlje časa prediral gume enemu od sodnikov.

Pripornik na zaslišanje z nožem

“Doslej so te grožnje ostale pri besedah in ni prišlo do hujših incidentov, so bili pa sodniki deležni groženj po telefonu ali v pisni obliki,” podobno najpogostejšo prakso ustrahovanja sodnikov opisuje tudi predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič. V zadnjih letih so sodnici v Kopru poškodovali avto, druga sodnica pa je opazila človeka, ki ji je grozil in se je nato gibal okrog njene hiše. “Vse grožnje so bile izrečene večinoma zaradi maščevanja ali nestrinjanja s sodniškimi odločitvami,” dodaja.

Darja Srabotič

predsednica koprskega sodišča

“Niso ogroženi le sodniki, ki vodijo odmevne procese, ampak se grožnje pojavljajo tudi sodnikom, ki vodijo za širšo javnost nepomembne zadeve.”

Nekateri sodniki v Kopru so v zadnjih letih sami izrazili skrb za svojo varnost. Nekateri so celo opazili, da jim ob prihodu ali odhodu s sodišča določeni ljudje sledijo, jih opazujejo in celo fotografirajo. Predlani je koprsko okrožno sodišče tako predlagalo dva ukrepa varovanja sodnic, vendar je v obeh primerih policija ocenila, da ne gre za neposredno fizično ogroženost in prošnji zavrnila.

V Kopru so grozili celo v pisarni za brezplačno pravno pomoč in sodnemu osebju. Nekoč je pripornik na zaslišanje prinesel s seboj tudi nož, ker se je hotel sam poškodovati. “Vendar bi se lahko hitro zgodilo tudi obratno in taki posamezniki lahko ogrožajo tudi sodnike in sodno osebje,” pravi Darja Srabotič.

“Niso ogroženi samo sodniki, ki vodijo odmevne procese, ampak se grožnje pojavljajo tudi sodnikom, ki vodijo za širšo javnost nepomembne zadeve. Vsak primer je namreč zelo pomemben za posameznika, ki je vanj vpleten,” še dodaja predsednica koprskega okrožnega sodišča.


Najbolj brano