Traktor zmaličen, voznik pa k sreči cel

V na prvi pogled hudi ponedeljkovi traktorski nesreči jo je 27-letni voznik dobro odnesel. S prasko ali dvema je po petih metrih kotaljenja traktorja pod cesto padel iz kabine, vozilo pa se je povsem zmaličeno ob Soči ustavilo šele skoraj 200 metrov niže. Vzrok nesreče v Gorenjem Logu, zaradi katere se je traktor sploh začel valiti po pobočju, policisti še ugotavljajo.

Zaradi težko dostopnega terena kose poškodovanega traktorja še 
odstranjujejo. Foto: PGD Tolmin
Zaradi težko dostopnega terena kose poškodovanega traktorja še odstranjujejo. Foto: PGD Tolmin

GORENJI LOG V ponedeljek popoldne so delavci tolminskega podjetja v naselju Gorenji Log opravljali sečnjo gozdne podrasti brežine nad cesto. Okoli 14. ure je 27-letni voznik traktorja iz okolice Mosta na Soči vozil po lokalni cesti iz Gorenjega Loga proti Drobočniku, ko mu je zadaj pripeti traktorski kovinski plato (t. i. kibla) iz neznanega razloga nenadoma padel in se zaril v asfaltno površino. Traktor je zaneslo v desno na strmo brežino, kjer se je pričel kotaliti po pobočju proti strugi reke Soče.

Foto: PGD Tolmin

Traktor poškodoval tire in potrgal kable

Voznika je po približno petih metrih k sreči vrglo iz kabine traktorja, kjer je obležal vse do prihoda tolminskih reševalcev. Na prvi pogled naj bi bil le lažje poškodovan, zato so ga oskrbeli in ga nato odpeljali na preventivni pregled v šempetrsko bolnišnico.

Traktor tolminskega podjetja pa se je nato kotalil še 60 metrov do kamnitega prepada, od koder je padel še za približno 20 metrov v globino na železniške tire, od koder ga je odbilo preko proge.

Od tu pa se pot zanj še ni končala. Skotalil se je še približno 100 metrov po strmem pobočju do reke Soče in obstal na levem prodnatem bregu reke, približno 500 metrov niže od pregrade Podselo. Zaradi tega je na železniški infrastrukturi nastalo nekaj škode, ki pa jo na Slovenskih železnicah še ocenjujejo. Po prvih ugotovitvah naj bi bila poškodovana lesena pragova železniškega tira, približno 20 metrov kovinske ograje ter kovinska kineta s telekomunikacijskimi kabli. Vse to bodo sanirali v naslednjih dneh.

Proga pol ure zaprta

Tolminskim policistom in reševalcem je pomagalo tudi 13 gasilcev PGD Tolmin.

“Prebijali smo se do traktorja. Zadnji del poti je bil neprehoden, zato smo ga dosegli le s spustom po vrvi, druga ekipa pa je prihajala s strani glavne ceste Tolmin-Nova Gorica, od koder so si utrli pot do Soče,” je njihovo ponedeljkovo popoldansko intervencijo opisal poveljnik tolminskih prostovoljnih gasilcev Luka Makuc.

Pri zmaličenem traktorju so najprej poskrbeli za izteklo gorivo in olje. Postavili so pivnike in pregrado, da so se tekočine ujele, pobrali pa jih bomo, ko bodo traktor dvignili iz struge. “O razlitju smo obvestili tudi koncesionarja VGP Drava,” je dodal Makuc.

Železniška proga med postajama Most na Soči in Avče je bila v ponedeljek popoldne zaradi nesreče pol ure zaprta, delavci Slovenskih železnic so poskrbeli za to, da je bila proga nato spet prevozna. Tolminski policisti natančen vzrok traktorske nesreče uradno še preiskujejo, zaradi strmega in težko dostopnega terena pa kose uničenega traktorja še odstranjujejo.


Najbolj brano