Tožilstvo zavrglo kazenski ovadbi zoper Tonina in Mahniča

Tožilstvo je zavrglo dve kazenski ovadbi Nacionalnega preiskovalnega urada, prvo proti ministru za obrambo Mateju Toninu zaradi izdaje podatkov glede arbitražnega sporazuma in drugo proti Toninu in državnemu sekretarju Žanu Mahniču zaradi domnevnih nepravilnosti na Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, poroča portal Nova24TV.

Obrambni minister Matej Tonin Foto: STA
Obrambni minister Matej Tonin Foto: STA

LJUBLJANA > Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je lani prejelo kazenski ovadbi zoper obrambnega ministra Tonina in državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča.

Zaradi domnevnih nepravilnosti v poslanski vlogi pri vodenju prejšnje komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) sta bila ovadena zaradi ponarejanja uradnih listin in zlorabe uradnega položaja, Tonin kot takratni predsednik Knovsa pa še zaradi izdaje tajnih podatkov.

Tonin je takrat kot predsednik Knovsa izdal odredbo za nadzor na obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo, Mahnič pa je ta nadzor opravil. Nadzor naj bi se takrat zgodil zato, ker je Knovs ugotovil, da naj bi takratni obrambni minister Karl Erjavec zlorabil vojaško obveščevalno službo, da je lahko razrešil poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Miho Škerbinca, še piše Nova24TV.


Najbolj brano