Tatovi ukradejo za milijon evrov koles

Električna kolesa predstavljajo že polovico ukradenih koles pri nas, vrednost vseh pa v letu dni doseže tudi milijon evrov. Policija zato opozarja lastnike, naj bodo skrajno previdni. Druga plat nevarnosti električnih koles, skirojev in podobnih vozil je njihova enostavna uporaba. Zakonodaja zanje sploh ne predpisuje zaščitne opreme.

Inšpektorja Peter Leban (levo) in Andrej Rupnik Foto: Danijel Cek
Inšpektorja Peter Leban (levo) in Andrej Rupnik Foto: Danijel Cek

KOPER > “Uporaba teh vozil je zelo enostavna in nevarna. Nevarna zato, ker imajo majhna kolesa, ker vozniki z njimi dosežejo visoke hitrosti in ker z njimi prav tako hitro izgubijo ravnotežje in padejo. Dodatna težava je tudi ta, da so ta vozila tiha, da jih pešci in ostali ne slišijo in nanje niso pozorni,” je na včerajšnji novinarski konferenci opozoril policijski inšpektor Peter Leban s koprske policijske uprave.

Povedal je še, da se ta vozila uvrščajo med posebna prevozna sredstva, s katerimi se vozniki lahko vozijo le na površinah za pešce in kolesarje in da za vožnjo teh vozil ni predpisana nobena zaščitna oprema. “Policija predlaga vsem voznikom, naj kljub temu med vožnjo nosijo zaščitne čelade, otroci pa tudi zaščito dlani, komolcev in kolen,” je poudaril Leban. Slovenski policisti bodo v tednu mobilnosti (od danes do nedelje) poostrili nadzor nad vozniki teh vozil. Na ministrstvu za infrastrukturo so sicer že pripravili novelo zakona, ki prinaša novosti tudi za voznike električnih skirojev.

2000 koles do 3000 koles letno ukradejo tatovi pri nas

Zaradi njihove relativno visoke vrednosti so električna dvokolesa priročna za tatove. Vrednost enega električnega kolesa zlahka presega nekaj tisočakov, najdražji primerki stanejo tudi do 10.000 evrov ali še več. Kriminalistični inšpektor Andrej Rupnik je povedal, da v Sloveniji letno ukradejo od 2000 do 3000 koles, njihova vrednost pa presega milijon evrov.

Električna kolesa so vse bolj priljubljena med vozniki in tatovi. (foto: Helena Race)

Več kot polovica jih je že električnih

Na območju koprske policijske uprave so od začetka leta do konca avgusta obravnavali že 64 tatvin koles, med njimi je bilo več kot polovico električnih koles. V enakem obdobju lani so policisti obravnavali le 35 takih tatvin. Zaradi vrednosti koles se je spremenilo tudi delovanje tatov. “Včasih so ponoči vlamljali v kleti in kolesarnice, po dnevi pa prežali na odklenjena kolesa. V zadnjem času pa izvajajo tatvine na vedno bolj predrzen način, sredi belega dne, skoraj neopazno v množici ljudi, kradejo tudi zaklenjena kolesa,” je povedal Rupnik.

Spremenili so se tudi tatovi koles. Včasih so kolesa kradli posamezni priložnostni tatovi, v zadnjem času pa se s to dejavnostjo ukvarja vedno več organiziranih skupin. Največ koles izgine v večjih mestih, enako je tudi na južnem delu Primorske, kjer jih največ, več kot polovico vseh, ukradejo v Kopru. “S parkirišč nakupovalnih centrov, za tržnico, pred gostilnami in drugimi lokali. Tatovi pa zaradi koles vlamljajo tudi v objekte ali vozila,” je še pojasnil Rupnik.

Lastniki jih včasih tudi najdejo

Policisti zato svetujejo lastnikom klasičnih, električnih koles in drugih manjših električnih vozil, naj jih dobro zaščitijo, zaklenejo s kakovostnimi ključavnicami, puščajo na vidnih mestih, ki jih pokrivajo varnostne kamere, ponoči pa na osvetljenih krajih. V primeru, če bi jih tatovi vseeno ukradli, pa naj shranijo dokumente kolesa ali skiroja, si zabeležijo tovarniške številke, jih fotografirajo in tudi sami označijo. “Taki elementi pomagajo policistom in lastnikom, da ob najdbi svoja kolesa laže prepoznajo,” je dodal Rupnik.

Po izkušnjah policistov in kriminalistov lahko ukradena kolesa in skiroji končajo na domačem ali na tujem tržišču. Če jih ukradejo tujci, jih običajno odpeljejo v tujino. “Lastniki lahko tako kot policisti tudi sami v prometu in na spletu iščejo svoje ukradeno kolo. Imeli smo tudi take primere, ko so lastniki našli kolo v tujini in ga dobili nazaj. Ob tem pa opozarjamo tudi vse kupce, da se za izredno ugodnim nakupom lahko skriva ukradeno kolo. V takem primeru se tudi kupci lahko znajdejo v kazenskem postopku,” opozarja Rupnik. Letos so lastniki in policisti na območju koprske uprave preiskali sedem tatvin koles.


Najbolj brano