Strela je v črnino ovila Bonine

Vreme je minuli konec tedna krojilo življenje v številnih slovenskih mestih. Najbolj tragično je bilo na koprskem podeželju, v vasi Bonini, kjer je v soboto popoldne zaradi udara strele umrl 47-letni moški. Zaradi neviht in udarov strel so imeli polne roke dela tudi gasilci in pripadniki civilne zaščite.

V Sloveniji povprečno naštejejo približno  45.000 strel na leto. Foto: Leo Caharija
V Sloveniji povprečno naštejejo približno 45.000 strel na leto. Foto: Leo Caharija

ISTRA > Sobotno popoldne je v žalost ovilo Bonine. Pripravljanje kosila na prostem se je sprevrglo v pravo tragedijo. 47-letni domačin je pred hišo, med drevesom in lopo, na žaru pripravljal kosilo, zaradi grmenja in bliskanja so ga domači poklicali, naj pride v hišo. A so le hip zatem videli, kako se je odluščil del drevesa, 47-letnik pa je ležal na tleh. S sosedi so ga takoj začeli oživljati, v Bonine so poklicali reševalce, ki so nato prevzeli oživljanje, a 47-letniku niso mogli več pomagati. Zdravnik je odredil sanitarno obdukcijo, ki bo pokazala vzrok smrti. Na drevesu je bilo videti znake udara strele. Domačini vedo povedati, da v teh krajih strele pogosto udarijo v kakšen dimnik ali drug objekt.

Minuli konec tedna je nad slovensko Istro, še posebej v soboto zvečer, ko se je razdivjalo silovito neurje, močno bliskalo. V soboto zvečer so strele druga za drugo razsvetljevale nebo. Koprski poklicni gasilci so že popoldne hiteli v Kampel, kjer je strela udarila v dimnik, a ni bilo hujših posledic, že v petek zvečer pa so skupaj s številnimi prostovoljnimi gasilci krotili požar, ki ga je strela zanetila nad vasjo Podgorje. Zaradi strele je v soboto dopoldne zagorelo tudi med Ravnico in Trnovim na Goriškem. Požar na težko dostopnem terenu so pogasili novogoriški poklicni in prostovoljni gasilci.

V Italiji tri žrtve zaradi neurja

Neurja so povzročala hude težave tudi v Italiji in na Hrvaškem. Iz Italije poročajo o treh smrtnih žrtvah, blizu Fiumicina in v Arezzu sta v prevrnjenih avtomobilih umrla mlajša ženska in starejši moški, na tekaški prireditvi na Južnem Tirolskem pa je strela udarila v 45-letno norveško tekačico. Močne padavine so včeraj popoldne ohromile tudi Split in druga dalmatinska mesta, o posledicah hudih neurij so poročali tudi iz drugih delov Hrvaške.

Zaradi močnega sobotnega neurja so imeli gasilci veliko dela v vseh štirih istrskih občinah. V Piranu je, denimo, voda zalila nekatere gostinske lokale v mestu.

Na Primorskem velika gostota strel

V Sloveniji je zlasti za Primorsko značilna velika gostota strel. Po podatkih Elektroinštituta Milana Vidmarja leži Slovenija na za udare strel najbolj izpostavljenem območju Evrope. Med najbolj izpostavljenimi območji so še severozahodni del države, območje Kamniško-Savinjskih Alp in mariborskega Pohorja, med vrhovi pa predvsem Nanos, Kum, Plešivec, Krvavec in Trdinov vrh.

V Sloveniji povprečno naštejejo približno 45.000 strel na leto, največkrat udarijo v kakšno stavbo ali objekt, pogosto v dimnike, v ljudi pa redko.

Ko slišimo grmenje, poiščemo zavetje

Edina učinkovita zaščita pred strelo je pravočasno poiskati zavetje, pred strelo je varno samo v hišah s strelovodi ali v avtomobilih, vendar se v njih ne smemo dotikati kovinskih delov. Nevihta ne pride nepričakovano, strelo spremlja močan pok oziroma grmenje. Po času, ki mine od bliska do groma, ki ju zaznamo, lahko približno ugotovimo oddaljenost bliska od mesta, kjer smo. Tri sekunde pomenijo razdaljo približno enega kilometra.

Če nas nevihta zajame na prostem in zatočišča ne najdemo, se ne zadržujemo na visokih mestih (kot so gorski vrhovi in grebeni), niti ob visokih drevesih in gorskih previsih, ne zadržujemo se na, ob ali v vodnih površinah, odložimo kovinske predmete (pohodne palice ali dežnik), počepnemo in stopimo z nogami čimbolj skupaj. Najpomembneje je, da smo čim nižji in se s čim manjšo površino dotikamo tal. Na tla se nikoli ne uležemo, svetujejo v omenjenem inštitutu. ️ Po koncu nevihte v zatočišču počakamo vsaj še 30 minut.

Pred letom dni se je tragedija zgodila ob Blejskem jezeru, ko so se ljudje pred nevihto poskrili pod kostanji. Strela je zadela nosečnico in njenega otroka, nosečnica ni preživela. Pred tremi leti je na Goriškem med delom na polju zaradi udara strele umrl 62-letni moški, pred zdaj že dvanajstimi leti pa je strela udarila v lipo pred Postojnsko jamo, pod katero se je med neurjem skrila skupina delavcev. Zaradi strele je umrl 31-letni delavec, še dva pa je huje poškodovala.


Najbolj brano