Spletni goljufi zlorabili županovo ime

Koprski policisti preiskujejo kaznivo dejanje goljufije, pri kateri storilci zlorabljajo osebne podatke znanih javnih oseb in ustvarjajo lažne facebook profile. “Sposodili” so si tudi koprskega župana Borisa Popoviča. Na njegove lažne profile, ki se pojavljajo na facebooku, so že pred časom opozorili na spletnem portalu e-koper.

KOPER > Koprski policisti so doslej ugotovili, da storilci zlorabljajo osebne podatke znanih javnih oseb, ustvarjajo lažne facebook profile, prek katerih oglašujejo in ponujajo različne storitve, med drugim tudi posojila.

Žrtve, ki nasedejo njihovi ponudbi, za odobritev posojil z ugodnimi pogoji storilcem nakažejo stroške postopka in zavarovanja, nato pa jih storilci še izsiljujejo za plačilo dodatnih stroškov. Če jih ne bi plačali, posojila ne bi dobili. Policisti so doslej dobili eno prijavo, žrtev pa naj bi bilo še več.

Med tistimi, ki so si jih neznani goljufi “sposodili”, je tudi koprski župan Boris Popovič. Na spletnem portalu e-koper so že pred časom opozorili, da se je pojavilo več lažnih profilov koprskega župana. Uporabnike pa so posvarili tudi na lažne posojilne pogodbe, ki jih ponujata lažna profila. O tem, da nekaj ni v redu z dvema profiloma župana, so občinske službe obvestili nekateri uporabniki facebooka, med njimi je tudi nekdo, ki je nasedel lažni ponudbi. Pojavile so se tudi lažne obljube finančne pomoči.

Policisti občanom svetujejo, naj bodo pri tovrstnih ponudbah za posojila in plačevanju stroškov postopka in zavarovanja zelo previdni, ker obstaja verjetnost, da posojil ne bodo nikoli dobili.

Občanom možje postave svetujejo še, da se pred morebitno odločitvijo za najem posojila pozanimajo, ali gre za resnično oglaševanje posojil ali za zlorabo osebnih podatkov.


Najbolj brano