Sojenje zaradi izsiljevanja izolskega gostinca spet od začetka, a z enim obtoženim več

Na koprskem okrožnem sodišču bi se moralo danes nadaljevati sojenje Valonu Hoxhaju in Eltonu Shkurtiju, ki jima tožilstvo očita izsiljevanje izolskega gostinca v letu 2016, a se bo moralo sojenje očitno še v tretje začeti znova, saj se jima bo na zatožni klopi očitno pridružil še Florim Hoxha, ki je bil še do pred kratkim nedosegljiv za slovensko roko pravice.

Valon  Hoxhaj v lisicah
Valon Hoxhaj v lisicah  

KOPER > Na sodišču so vzpostavili video povezavo z zaporom na Dobu, kjer Valon Hoxhaj in Elton Shqurti prestajata zaporno kazen v zadevi Kobra, a se obravnava ni premaknila naprej. Pred časom so kosovski organi Sloveniji izročili Florima Hoxho, ki naj bi sodeloval pri izsiljevanju izolskega gostinca. Valon Hoxhaj je pripomnil, da se je Hoxha sam predal, kar je pomembno za postopek na sodišču.

Namesto pripora obvezno javljanje na policijski postaji

Državna tožilka Janja Hvala je pojasnila, da so Hoxho v okviru preiskovalnega postopka v petek že zaslišali. Odvetnik Rajko Trunkl, ki ga je sodišče po uradni dolžnosti postavilo Florimu Hoxhi, nam je pojasnil, da je sodišču predlagal, da njegovi stranki odpravi pripor, v katerem je bil od izročitve, in ga nadomesti z milejšim ukrepom, obveznim javljanjem na policijski postaji v Izoli. S takšnim predlogom se je strinjala tudi državna tožilka. Odvetnik je še pojasnil, da je sodišče Hoxhi pripor že odpravilo.

Shipron Hoxhaj ostaja na Kosovu

Koprsko tožilstvo je obtožbo zaradi izsiljevanja izolskega gostinca vložilo tudi proti Shipronu Hoxhaju, vendar je oktobra 2016, med zaključno akcijo v zadevi Kobra, pobegnil in od takrat ni bil dosegljiv slovenskemu pravosodju. Sodišče je za njim razpisalo mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje in predajo, maja so ga prijeli na Kosovu, kjer naj bi bil verjetno že vse od pobega. Na eni od prejšnjih obravnav je njegov brat Valon povedal, da ne bo dal soglasja za izročitev. Pred dnevi so nam to potrdili tudi na koprskem sodišču. “Od Shqiprona Hoxhaja smo dobili obvestilo, da ne soglaša s predajo naši držav,” nam je odgovorila predsednica sodišča Samanta Nusdorfer. Dodala je, da bodo morali glede na načela mednarodnega prava na Kosovu prevzeti pregon proti Hoxhaju oziroma mu tam soditi.

Kmalu trije na zatožni klopi?

Tožilka pa je na obravnavi še pojasnila, da se bo preiskava proti Florimu Hoxhi verjetno kmalu končala. Ko bo vložila obtožbo še proti Hoxhi, bo predlagala, da postopka združijo, saj gre za iste dokaze, kaznivo dejanje pa naj bi storili v sostorilstvu. Zato danes z obravnavo niso nadaljevali, sojenje se bo tako sredi novembra začelo znova, s tremi obtoženimi na zatožni klopi.

Po obtožbi naj bi Valon Hoxhaj, Elton Shkurti - skupaj s Shipronom Hoxhajem, Valonovim mlajšim bratom, in Florimom Hoxho - pred dobrimi petimi leti od izolskega gostinca D. K. (ki je kasneje dobil status zaščitene priče) terjali namišljen dolg. 30.000 do 50.000 evrov naj bi jim moral plačati za to, da bi imel mir pred njimi. Obtožena naj bi mu grozila tudi s smrtjo, mu napovedala, da si bo moral skopati grob ... Zadrževali naj bi ga v baraki v starem Jagodju, a mu je uspelo zbežati. Ker jim denarja ni izročil, je kaznivo dejanje izsiljevanja ostalo pri poskusu.

Na prvem sojenju so Valona Hoxhaja in Eltona Shkurtija oprostili, vendar je tožilstvo uspelo s pritožbo. Ponovno sojenje se je začelo že lani, konec junija pa se je moralo začeti znova zaradi zamenjave sodnika porotnika.


Najbolj brano