Skala zadela plezalko v glavo

Sobotno plezanje 25 prijateljev v Gradiški turi se je končalo s hudo nesrečo 24-letnice. Med plezanjem se je s plezalne stene odkrušila skala in jo zadela v glavo. S hudimi poškodbami so jo z vojaškim helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

V soboto popoldne so  gorski reševalci in ekipa helikopterske   nujne 
medicinske pomoči  z Brnika v steni Gradiške ture oskrbeli 
poškodovano plezalko, nato pa so jo s helikopterjem odpeljali v 
klinični center.  Foto: GRS Tolmin skupina Ajdovščina
V soboto popoldne so gorski reševalci in ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika v steni Gradiške ture oskrbeli poškodovano plezalko, nato pa so jo s helikopterjem odpeljali v klinični center.  Foto: GRS Tolmin skupina Ajdovščina

GRADIŠKA TURA > Novogoriške policiste so o nesreči v Gradiški turi obvestili v soboto okoli 14.45. Zgodila se je približno 2,5 kilometra višje od izhodišča Gradiške ture, v plezalni steni, je pojasnil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik. Skupina 25 prijateljev je plezala v steni, vsi so bili opremljeni z vso plezalno in zaščitno opremo. Med plezanjem se je s pobočja odkrušila skala in 24-letni planinki, doma z območja Ljubljane, padla na glavo, zadela naj bi jo v zadnji del čelade in jo hudo poškodovala.

Z vrvno tehniko so jo spustili s stene

Božnik je še pojasnil, da je bila poškodovana 24-letnica po nesreči pri zavesti. Na prizorišče hude nesreče so odhiteli gorski reševalci iz ajdovske skupine GRS Tolmin in njihovi kolegi iz GRS Ljubljana. “Najprej smo jo z vrvno tehniko spustili s stene. Bila je približno tri do štiri metre nad tlemi. Nato smo jo oskrbeli in pripravili za dvig v vojaški helikopter, s katerim je z Brnika priletela dežurna ekipa helikopterske nujne medinske pomoči,” je opisal reševanje Robert Kovač, vodja intervencije in vodja ajdovske skupine gorske reševalne službe. Plezalko so s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Skala se je odkrušila zaradi erozije

Poškodovana 24-letnica je bila pred nesrečo varovana z vrha stene. Po pripovedovanju očividcev se je s stene odlomil večji kamen, velik približno 30 krat 30 centimetrov ali pa še večji. Po daljšem deževnem vremenu je temu botrovala erozija, kar se utegne prav zaradi daljšega deževja še dogajati.

Kovač, ki je tudi inštruktor, je pojasnil, da je prvo pravilo, ko v steni slišiš padati kamenje, da stisneš glavo k steni. To je zagotovo storila tudi 24-letnica, kamen pa je padel na zadnji del čelade oziroma zadnji del glave, nato pa na ramo in hrbet. Če plezalka ne bi imela zaščitne opreme oziroma čelade, bi lahko utrpela še precej hujše poškodbe.


Najbolj brano