Šiško predvidoma popoldne pred preiskovalnega sodnika

Vodjo Štajerske varde Andreja Šiška bodo predvidoma ob 14. uri privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru. Šiško, za katerega je preiskovalni sodnik v soboto zjutraj odredil 48-urno sodno pridržanje, je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Vodjo Štajerske varde Andreja Šiška bodo predvidoma ob 14. uri 
privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega 
sodišča v Mariboru. Foto: STA
Vodjo Štajerske varde Andreja Šiška bodo predvidoma ob 14. uri privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru. Foto: STA

MARIBOR > "To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič," je v soboto za STA dejal Šiškov odvetnik Viktor Osim. Pričakuje, da bo preiskovani sodnik vodjo Štajerske varde Šiška izpustil iz pridržanja. Če pa bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

"Edina možnost, da ne predlagamo pripora, je samo to, da nas pridržani prepriča s svojim zagovorom, kar pa se v preteklosti ni dogajalo," pa je v soboto za STA vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič odgovoril na vprašanje, ali namerava tožilstvo vložiti predlog za pripor. Pojasnil je še, da je današnje zaslišanje Šiška pred preiskovalnim sodnikom predvideno za 14. uro, sodno pridržanje pa se bo izteklo v ponedeljek zjutraj, okoli 6. ure.

Pred mariborskim sodiščem se je v soboto dopoldne sicer na shodu v podporo Šišku zbrala manjša skupina njegovih privržencev in njegova starša.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Šlo naj bi za člana izvršnega odbora SDM Mateja Lesjaka. Za Šiška se je 48-urno policijsko pridržanje izteklo v soboto zjutraj, ko so ga policisti s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil sodno pridržanje.


Najbolj brano