Sedem mesecev zapora za prevoz petih Turkov

“Priznam, priznam,” je pred dnevi na sodišču v Kopru dejal 35-letni Hrvat, ki je aprila v Slovenijo nezakonito pripeljal pet Turkov. Bistriški policisti so ga takrat v jutranjih urah ustavili v Vrbovem in pridržali. Prislužil si je sedem mesecev zapora in 600 evrov denarne kazni.

Zagrebčan je v polu čez državno mejo v Slovenijo nezakonito 
pripeljal pet turških ilegalnih migrantov.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Zagrebčan je v polu čez državno mejo v Slovenijo nezakonito pripeljal pet turških ilegalnih migrantov.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Po obtožbi je 35-letni Ivan K., doma iz Zagreba, sredi aprila nekje na Hrvaškem v svoj avto znamke VW polo sprejel pet Turkov. Nihče med njimi ni imel dovoljenja za vstop v Slovenijo. Tako jih je nezakonito v državo pripeljal po makadamski poti med Liscem in Sušakom, peljal naprej po regionalni cesti med Zabičami in Ilirsko Bistrico, v kraju Vrbovo pa se je njihova pot nekaj minut pred 7. uro končala. Ustavili so jih bistriški policisti in preprečili, da bi prišli do cilja. Namenjeni so bili v Nemčijo, kjer bi prebežniki organizatorjem za prevoz plačali po 6000 evrov, del plačila pa bi v svoj žep pospravil tudi obtoženi Zagrebčan.

Na predobravnavnem naroku pred dnevi je državna tožilka Natali Volčič Ivanič za Hrvata, obtoženega kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, v primeru priznanja krivde predlagala sedem mesecev zapora in denarno kazen. “Priznam, priznam,” je nato sodniku Matevžu Grosu odgovoril obtoženi. Njegova odvetnica je potrdilu o nekaznovanju v Sloveniji dodala še potrdilo, da ni bil kaznovan niti v domovini in dokazila, da je brez prihodkov in zadolžen.

Nevarno kaznivo dejanje

Državna tožilka Natali Volčič Ivanič je v zaključnih besedah vztrajala pri obtožbi in predlagani kazni. Med drugim je opozorila, da gre za nevarno kaznivo dejanje, ki ima posledice ne le v Sloveniji temveč tudi v drugih članicah Evropske unije, kamor so bili tujci namenjeni. Zaradi begosumnosti je predlagala tudi podaljšanje pripora.

Zagrebčanova odvetnica pa je apelirala na sodišče, da bi moralo kazen prilagoditi okoliščinam konkretnega primera, ne glede na kaznovalno politiko, ki se je v zadnjem času spremenila. Poudarila je olajševalne okoliščine, ki bi po njenem mnenju upravičile izrek izjemno nizke zaporne kazni. Obtoženi še ni bil kaznovan, ni član hudodelske združbe, je naštevala. “Bil je le voznik, ne organizator, očita se mu eno kaznivo dejanje, enkraten dogodek in ne ukvarjanje z nezakonitimi prevozi. Poleg tega dejanje obžaluje, storil ga je nepremišljeno, ker se je znašel v socialni stiski, saj je izgubil službo,” je še dodala zagovornica.

Hrvat je obžaloval

“Žal mi je, da sem to storil. Bilo je nepremišljeno. Zame je to velika šola,” je dejal Ivan K.

Sodnik Gros ga je nato spoznal za krivega in mu prisodil takšno kazen, kot je predlagala državna tožilka - sedem mesecev zapora in 600 evrov obvezne denarne kazni. Podaljšal mu je tudi pripor. Tako tožilstvo kot obtoženi sta se odpovedala pravici do pritožbe, tako da je sodba postala pravnomočna, obtoženi pa je lahko začel prestajati kazen, v katero se mu šteje tudi čas, ki ga je prebil v priporu.


Najbolj brano