S ponedeljkom poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov

V sklopu drugega dela nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov se v ponedeljek začne poostren nadzor nad voznik teh vozil, ki ga izvajata agencija za varnost prometa (AVP) in policija, trajal pa bo do nedelje. Tokrat bodo usmerjeni predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve.

Na agenciji za varnost prometa  poudarjajo, da v Sloveniji tranzitni 
promet narašča in da se z večanjem prometa povečajo tudi 
možnosti za  prometne nesreče.  Foto: Danijel Cek
Na agenciji za varnost prometa poudarjajo, da v Sloveniji tranzitni promet narašča in da se z večanjem prometa povečajo tudi možnosti za prometne nesreče.  Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Najpogostejše kršitve so prekoračitev omejitve hitrosti, tehnično ne brezhibno vozilo, nepravilna pripetost tovora, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov, so sporočili z AVP.

Zapisali so, da je bilo v prvem polletju 2019 za 27 odstotkov več kršitev voznikov tovornih vozil in 29 odstotkov več kršitev voznikov avtobusov kot v enakem obdobju lani. V primerjavi z obdobjem od 1. januarja do 14. junija 2019 se je v primerjavi z lanskim letom zgodilo devet odstotkov manj prometnih nesreč tovornih vozil.

V prvem delu akcije, ki je potekala od 18. do 24. februarja so v okviru poostrenega nadzora pregledali 2337 avtobusov in 4666 tovornih vozil. Kršitve so ugotovili pri 27 avtobusih in 562 tovornih vozilih.

Na AVP poudarjajo, da v Sloveniji tranzitni promet narašča in da se z večanjem prometa povečajo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. Zato si v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo, ministrstvom za notranje zadeve in Družbo za avtoceste prizadevajo za vzpostavitev stalnega nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi, kot tudi vozniki kombijev na celotnem avtocestnem omrežju in vseh štirih vstopnih točkah v državo.

V okviru prizadevanj za zagotovitev večje varnosti na slovenskih cestah ter izmenjave izkušenj in dobrih praks na področju prometne varnosti, je AVP letos razdelila 1200 izvodov knjižice Tovorna vozila in avtobusi - Varno na cesti izvajalcem tehničnih pregledov v povezavi s kontrolnimi organi za ugotavljanje skladnosti vozil in pooblaščenim zastopnikom proizvajalcev vozil.

Na AVP vse udeležence v cestnem prometu pozivajo k upoštevanju cestno prometnih pravil, strpnosti in odgovornosti.


Najbolj brano