S ponaredki bi se izognili karanteni

Minuli konec tedna so slovenski in hrvaški policisti na mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje odkrili osem ponarejenih PCR testov oziroma potrdil o prebolelosti covida-19. Od februarja so policisti s koprske policijske uprave, predvsem s postaje mejne policije v Dragonji, odkrili že več kot sto ponarejenih PCR testov in potrdil.

Hrvaški policisti so v soboto   ponarejene PCR teste odkrili pri 
slovenskih in  nemških državljanih (fotografija je simbolična).  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Hrvaški policisti so v soboto ponarejene PCR teste odkrili pri slovenskih in nemških državljanih (fotografija je simbolična).  Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > V soboto zgodaj popoldne se je na mejni prehod Dragonja s hrvaške strani pripeljala 41-letni moški in leto starejša ženska, oba slovenska državljana. Policistom sta pokazala ponarejeni potrdili o tem, da sta prebolela covid-19, a so policisti kmalu ugotovili, da sta listini, s katerima sta se hotela izogniti karanteni po prihodu iz Hrvaške, ponarejeni. Proti večeru se je na isti mejni prehod pripeljala še 41-letna ženska, v avtu je bil tudi otrok. 41-letnica je policistom pokazala ponarejen negativni PCR test.

V nedeljo je na mejni prehod Dragonje prišla še 59-letna Slovenka. Tudi ona je policistom pokazala ponarejen negativni PCR test. Vse listine so policisti zasegli, potnike pa bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin.

V zadnjih tednih policisti pogosto odkrivajo ponarejene PCR teste ali potrdila o tem, da so potniki že preboleli covid-19.

Odkrili že več kot 100 ponarejenih PCR testov

Od februarja, ko so se prvič pojavila v večjem številu, so jih policisti s koprske uprave, predvsem na mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje, našteli že več kot sto. Odkrivajo jih tako pri vstopu kot izstopu iz države, nekateri ponaredke priskrbijo tudi za svoje otroke.

Jure Griljc s koprske policijske uprave je pojasnil, da osumljeni policistov povedo, da ponarejene obrazce našli na spletu, predvsem prek različnih facebook skupin.

Drugi pa priredijo svoje originalne listine, na potrdilih o prebolelosti, starejših od pol leta, ali na svojih PCR testih, priredijo datume in s tem veljavnost dokazil, s katerimi bi se lahko izognili karanteni.

Pogosto o ponarejenih testih, predvsem pri slovenskih državljanih, poročajo s puljske policijske uprave, tako je bilo tudi v zadnjih prazničnih dneh. Na mejnem prehodu Sečovlje so hrvaški policisti v soboto popoldne preverili voznico in potnici v BMW-ju slovenske registracije.

Ponaredki z isto serijsko številko

Policistom so Slovenke, stare 21,19 in 25 let pokazale PCR teste, a so kmalu ugotovili, da so na vseh treh listinah iste serijske številke. Posumili so, da gre za ponaredke in preverili pri zdravstveni ustanovi, ki naj bi jih izdala. Izkazalo se je, da so sumi policistov utemeljeni. Ženske so ponarejene PCR teste kupile pri neznanem “ponarejevalcu” v Sloveniji. V soboto popoldne se je na isti mejni prehod pripeljal še mercedes nemške registracije, ki ga je vozil 69-letni nemški državljan, z njim je bil še 35-letni Nemec. Oba sta policistom izročila negativna PCR testa z isto serijsko številko. Ponarejena testa sta kupila v Nemčiji. Vseh pet potnikov bodo hrvaški policisti po redni poti ovadili tožilstvu.


Najbolj brano