Z ukradenima fiatoma nad banki na Dobrovem in v Dutovljah

Novogoriški in koprski kriminalisti so zaključili večmesečno mednarodno preiskavo ropov bank na Dobrovem in v Dutovljah, ki so jo uspešno izvedli skupaj s kolegi iz Gorice in Trsta. Ugotovili so, da so se moški s Sicilije na kraja ropa pripeljali z ukradenima voziloma fiat, z izposojenim terenskim vozilom pa so si ogledovali izbrane banke, tudi v Kanalu in Tolminu.

Rop banke v Dutovljah Foto: Leo Caharija
Rop banke v Dutovljah Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, KOPER > Lanski avgustovski rop banke na Dobrovem in oktobrski rop banke v Dutovljah sta bila povezana. To je danes potrdil vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos, ki je razkril še nekaj podrobnosti več mesecev trajajoče preiskave, v katero so bili poleg novogoriških in koprskih kriminalisti vključeni tudi njihovi italijanski kolegi iz Gorice in Trsta.

“Ti ugotavljajo, da so bili vsi trije osumljenci, ki smo jih na koncu preiskave ovadili novogoriškemu okrožnemu tožilstvu, del združbe, specializirane za izvrševanje nasilnih bančnih ropov. V Italiji so jih v preteklosti že obravnavani zaradi podobnih kaznivih dejanj,” je pojasnil Pangos.

Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos (levo) je danes predstavil podrobnosti mednarodne preiskave. Foto: Luka Carlevaris

Najprej grozila z nožem, nato s pištolo

Prvič so italijanski roparji udarili zadnjega avgustovskega dne. Nekaj minut pred zaprtjem poslovalnice NKBM na Dobrovem sta vanjo vstopila zamaskirana moška in od uslužbenk v italijanskem jeziku zahtevala denar. Eden od njiju je imel v rokah nož. Uslužbenki sta jima izročili približno 35.000 evrov gotovine, moška pa sta se nato z avtomobilom fiat panda odpeljala v neznano. “Nekaj dni pred tem so ta avto ukradli v Červinjanu,” je dodal Pangos.

Italijanska roparja sta konec avgusta z nožem grozila uslužben kama banke na Dobrovem, nato pa odnesla 35.000 evrov. Foto: Andrej Colja

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili še, da sta storilca na bančni avtomat pred vhodom v banko namestila obvestilo “V okvari”. Izvor napisa so s pomočjo občanov hitro ugotovili - vzeli naj bi ga s tekočih stopnic enega od novogoriških nakupovalnih središč, nato pa so na njem našli tudi biološke sledi prijetih osumljencev. Kriminalisti mobilne enote iz Gorice so kot možna storilca ropa identificirali dva moška, tedaj stara 43 in 27 let, doma iz Catanie na Siciliji.

Iz terenskega vozila opazovali banke

Prvega oktobrskega dne pa so rop ponovili v Dutovljah. Ob 13.27 sta poslovalnico Deželne banke Slovenije oropala zamaskirana moška, eden od dvojice pa je uslužbenki zagrozil s pištolo in zahteval denar. Odnesla sta približno 7000 evrov. S starejšim belim fiatom uno tržaške registracije sta nato pobegnila proti Italiji preko nekdanjega mejnega prehoda Repentabor. Fiata so nekaj dni prej ukradli na območju naselja Križ v bližini Trsta, dan po ropu pa so ga našli zapuščenega v bližini pokopališča v Dutovljah.

Po naših ugotovitvah so Italijani delovali tako, da so se na kraj ropa pripeljali z dvema avtomobiloma. Roparja navadno z ukradenim, opazovalca pa z izposojenim oziroma najetim. Ukradena avtomobila sta moška nato po ropu nekje po poti zapustila in prisedla v najeto vozilo, s katerim se je četverica odpeljala v Italijo. Naši policisti so odkrili obe zapuščeni vozili in v njih našli biološke sledi roparjev. “Roparji so uporabljali tudi terensko vozilo Jeep Renegade, ki so ga najeli in v njem pred ropi opazovali banki na Dobrovem in v Dutovljah,” je še povedal.

Sicilijanca čakata na sojenje

Kriminalisti iz Trsta so koprske kolege v začetku oktobra obvestili, da se najeto vozilo Jeep Renegade nahaja na območju Nove Gorice. Še istega dne so ga novogoriški kriminalisti izsledili v Kanalu. Sicilijanca, stara 27 in 44 let, ki sta v tem času že pripravljala na nova ropa v Tolminu in v Kanalu, pa so nato prijeli v Solkanu in ju s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma oboroženih ropov odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici novogoriškega okrožnega sodišča. Ta je za njiju odredila pripor, kjer sta še vedno. Sojenje se bo začelo maja.

Sredi decembra lani so z novogoriškega tožilstva na novogoriško okrožno sodišče vložili obtožnico zoper prijeta Italijana zaradi oboroženih ropov dobrovske in dutovske banke. “Z nadaljnjim sodelovanjem z varnostnimi organi iz Italije smo v okviru čezmejnega policijskega sodelovanja identificirali še tretjega osumljenca za oba ropa. To je 43-letni Sicilijanec, ki se je dan po prijetju ostalih dveh roparjev vrnil na jug Italije,” je sklenil Pangos. Italijanski policisti ga v domovini še niso prijeli.

V preiskavi, v kateri so opravili več hišnih preiskav, zasegov telefonov, pregledov varnostnih kamer ... so ugotovili še, da so roparji lani avgusta in oktobra živeli v najetih apartmajih v Vidmu in Gradežu, ukradenega denarja v primorskih bankah v preiskavi pa pri tem niso našli.


Najbolj brano