Rešili neprimerno opremljena Poljaka

Včeraj dopoldne se je za 30-letna Poljaka vzpon z Vršiča končal na 1800 metrih nadmorske višine, kjer sta naletela na snežišče. Zaradi neprimerne opreme in obutve sta tam obtičala in poklicala na pomoč. Bovški gorski reševalci so ju dvignili v vojaški helikopter in ju nepoškodovana, a prestrašena rešili.

Poljska pohodnika so včeraj dopoldne s snežišča rešili bovški 
gorski reševalci, ki so ju dvignili v helikopter (fotografija je 
simbolična).  Foto: Arhiv GRS Tolmin
Poljska pohodnika so včeraj dopoldne s snežišča rešili bovški gorski reševalci, ki so ju dvignili v helikopter (fotografija je simbolična).  Foto: Arhiv GRS Tolmin

BOVEC > Pod Malo Mojstrovko se je včeraj ob 9. uri za tuja planinca končal vzpon, ki sta ga začela na Vršiču.

Predsednik GRS Bovec Jure Črnič je pojasnil, da se je vzpon za 30-letna Poljaka končal nad Vršičem, natančneje pod Grebencem, kjer sta naletela na snežišče. “Zaradi neprimerne opreme, obutve in oblačil sta tam obstala in poklicala na pomoč,” je povedal. Aktivirali so vojaški helikopter, ki je poletel z Brnika in v Trenti pobral štiri bovške gorske reševalce.

“Poljaka smo z vitlom in trikotnim sediščem dvignili v helikopter in ju nepoškodovana, a prestrašena prepeljali v dolino. Odložili smo ju v Trenti,” je dodal, ob tem pa vnovič opozoril, da so razmere v gorah nad 1700 metri nadmorske višine še povsem zimske. “Laikom oziroma tistim, ki v gore zahajajo le nekajkrat na leto, zato odsvetujemo vzpone v visokogorje, kjer lahko zaradi zdrsov obtičijo. Naj raje izbirajo nižje vrhove, kjer ni snežišč in zato nevarnih odsekov, ki za varen prehod potrebujejo izkušnje, znanje in pravilno opremo,” je poudaril. “K sreči sta bila pohodnika nepoškodovana, a prav zanje z reševanjem izgubljamo dragocen čas, ki bi ga sicer porabili za reševanje v neki drugi hujši situaciji,” je sklenil.


Najbolj brano