Rešili jadrnico brez posadke

V lucijski marini je že nekaj dni jadrnica Happyness, ki jo je posadka uprave za pomorstvo v sredo rešila, preden bi jo burja treščila ob obalo pod piranskim stadionom. Jadrnico brez posadke je v sredo zjutraj na morju pred Piranom opazila posadka uprave za pomorstvo, kjer zdaj še ugotavljajo, kdo je lastnik plovila.

Posadka uprave za pomorstvo je jadrnico Happyness odvlekla na 
varno v lucijsko marino.   Foto: Uprava za pomorstvo
Posadka uprave za pomorstvo je jadrnico Happyness odvlekla na varno v lucijsko marino.  Foto: Uprava za pomorstvo

PIRAN > Skoraj deset metrov dolgo jadrnico Happyness je v sredo dopoldne nosilo proti obali med Fieso in Piranom. Posadka uprave za pomorstvo, ki je takrat plula proti Piranu, jo je opazila in o tem obvestila kolege. Arturo Steffe, vodja sektorja za varovanje obalnega morja, je povedal, da so jadrnico prestregli približno 500 metrov od obale, pod nogometnim stadionom. Tam bi jo vrglo na obalo. Kar pa bi pomenilo, da bi se lahko postopki z odstranjevanjem še dodatno zapletli.

Posadka uprave za pomorstvo pa je v slabem vremenu in visokih valovih, ki so oteževali akcijo, jadrnico zapela za sidrno verigo in preprečila, da bi končala na skalah, kamor jo je nosila burja. Barko so privezali za plovilo sektorja za varstvo obalnega morja in jo odvlekli v lucijsko marino, kjer zdaj čaka na lastnika. “Predvidevamo, da je bila privezana na sidru ali boji nekje na območju Valdoltre ali Debelega rtiča,” je pojasnil Steffe. Na jadrnici je bilo sidro v morju, prav tako so našli del vrvi, s katero je bila privezana.

Vse kaže, da gre za italijansko jadrnico. Ker pa v Italiji plovila do desetih metrov dolžine niso vpisana v registre, lastnika jadrnice Happyness še iščejo. Preverjajo tudi v bližnjih italijanskih marinah. V eno od tržaških marin so poslali tudi fotografije, če bi jo prepoznali, saj so na jadrnici našli znak te marine. Po številki motorja pa preverjajo v italijanskem registru motorjev. Sicer pa lastnika, če bi v medijih opazil, da je jadrnico odtrgalo z boje, pozivajo, naj se čim prej oglasi, saj so stroški priveza vsak dan večji.

Arturo Steffe je ob tokratni reševalni akciji pojasnil, da so imeli v preteklih letih že več podobnih primerov, a so bili lastniki jadrnic slovenski državljani in so jih kmalu našli.


Najbolj brano