Rekorden tovor heroina našli v železnih kockah, kokain pa v zaboju na oplati ladje

Preiskava rekordnega zasega heroina v hrvaškem pristanišču Ploče in prav tako velike količine kokaina, ki je zanimiva predvsem zaradi inovativnega načina tihotapljenja, še ni končana. Podrobnosti obeh zasegov pa so hrvaški policisti predstavili šele v začetku tedna.

Dalmatinski policisti so konec leta  v dveh nepovezanih primerih 
odkrili veliki količini heroina in kokaina,  v obeh primerih je šlo za 
precej inovativen način tihotapljenja. Foto: PU dubrovačko neretvanska
Dalmatinski policisti so konec leta v dveh nepovezanih primerih odkrili veliki količini heroina in kokaina, v obeh primerih je šlo za precej inovativen način tihotapljenja.  Foto: PU dubrovačko neretvanska

PLOČE > Zelo inovativni so bili organizatorji transporta kokaina. Tovor so na ladji, ki je v Ploče iz južne Amerike priplula v začetku lanskega decembra, odkrili potapljači. Pri delu jih je tisti dan oviral močan jugo, zaradi katerega je bilo morje precej razburkano. Ko so se potopili, so na globini 16 metrov na oplati ladje odkrili tujek, kovinski zaboj, ki je bil na ladijski trup pritrjen z vijaki in magneti. Ko so ga sneli z oplate in prinesli na suho, pa so iz njega potegnili tri večje zavoje, v katerih je bilo 54 paketov, v njih pa dobrih 61 kilogramov kokaina.

Kriminalisti so ugotovili, da v neobičajno tihotapljenje ni vpleten nihče od članov posadke z novejše kolumbijske ladje za razsute tovore, v sodelovanju s policijami drugih evropskih policij pa nadaljujejo s preiskavo.

Prav tako še preiskujejo okoliščine za hrvaške razmere rekordnega zasega heroina. Dalmatinski policisti so skupaj s cariniki na podlagi podrobne analize tveganja v začetku novembra lani na ladji, ki je priplula iz Iraka, podrobno pogledali ladijski kontejner. V njem je bilo 80 litoželeznih kock, vsaka težka od 250 do 300 kilogramov. Ko so policisti v njih z motorno žago zarezali odprtine, so v 40 kockah odkrili heroin. 296 zavojev so položili na tehtnico, ki je pokazala, da je bilo v njih skoraj 220 kilogramov, kar je za Hrvaško rekorden zaseg te prepovedane droge.

Droga, zasežena v obeh primerih, naj bi bila vredna 17 milijonov evrov. Namenjena pa je bila zahodnoevropskemu trgu.


Najbolj brano