Razkrili tudi osebne podatke iz Nove Gorice in Kopra

V teh dneh se je na hekerskih forumih pojavila datoteka s podatki 533 milijonov uporabnikov Facebooka, med njimi je 229.039 uporabnikov iz Slovenije, tudi s Primorskega. To so podatki, ki so zaradi napake družbenega omrežja omogočali dostop do telefonskih številk že avgusta 2019. Da gre za starejši zajem podatkov, so potrdili tudi na SI-CERT.

Na seznamu je tudi najmanj 1622 tistih, ki so kot kraj bivanja 
navedli Novo Gorico, in najmanj 2945 uporabnikov iz Kopra.
Na seznamu je tudi najmanj 1622 tistih, ki so kot kraj bivanja navedli Novo Gorico, in najmanj 2945 uporabnikov iz Kopra.  

SLOVENIJA > V zaprtih skupinah hekerjev te dni kroži brezplačna objava baze Facebookovih uporabnikov, ki je bila ukradena že pred časom. “Gre za opomnik, kakšne količine podatkov o nas hranijo družbena omrežja in kako varnostno ranljivi so ti v njihovih bazah,” so zapisali na Slo-Tech, največjem slovenskem računalniškem portalu.

Zapisano tudi, ali je uporabnik samski ali v razmerju

Objavljene so podrobnosti o kar 533 milijonih uporabnikov, med katerimi so telefonske številke, imena in priimki, datumi rojstva, podatki o lokaciji, e-poštni naslovi ... “Dodatno (vendar ne vedno) lahko podatki vsebujejo tudi mesto prebivanja (in prejšnje mesto prebivanja), ime delodajalca, status osebnega razmerja, naslov elektronske pošte in rojstni datum,” pojasnjujejo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

Dodajajo, da so bili nekateri od teh podatkov (razen telefonske številke) morda tudi sicer javno dostopni vsem uporabnikom Facebooka, odvisno od nastavitev profila. Strokovnjaki ocenjujejo, da gre za podatke, ki so primerni za zlorabe, kot je kraja identitete, pa za vdore v račune, izsiljevanje ...

Predstavniki omrežja Facebook so že potrdili, da gre za podatke, ki so bili zlorabljeni zaradi napake na njihovih strežnikih, ki se je godila že avgusta 2019. Ta je dovoljevala zbiranje telefonskih številk uporabnikov, ki so jo kmalu za tem odpravili.

V slovenski datoteki tudi Novogoričani in Koprčani

Po pregledu seznama, na katerem je kar 229.039 uporabnikov iz Slovenije, smo našli tudi Primorce. V slovenski datoteki Slovenia.tx je najmanj 1622 tistih, ki so kot kraj bivanja navedli Novo Gorico, in najmanj 2945 uporabnikov iz Kopra.

Kot pojasnjujejo na SI-CERT, ti podatki sicer krožijo v zaprtih skupinah že od razkritja naprej, nekdo pa jih je sedaj javno objavil in razširili so se po spletu.

“Zamaknjena objava je najverjetneje posledica dejstva, da so nepridipravi vse skupaj v vmesnem času skušali denarno unovčiti, zdaj pa so podatke brezplačno ponudili na enem od hekerskih forumov, kjer so dostopni vsakomur z nekaj osnovnega znanja,” še menijo na Slo-Tech.

“V javno objavljenem seznamu ni uporabniških gesel. Zato samo to ni razlog za takojšnjo zamenjavo gesla, vsekakor pa priporočamo, da uporabniki gesla občasno menjajo, uporabljajo različna gesla za različne storitve, vklopijo večfaktorsko preverjanje pri prijavah in se potrudijo, da gesla ne bo lahko uganiti,” svetujejo na SI-CERT.

Previdnost pri sprejemanju klicev ne bo odveč

Dodajajo, da bi lahko nepridipravi telefonske številke uporabili za poskuse goljufij (recimo lažnih klicev tehnične pomoči), ali pa za vabila v investicijske sheme s kriptovalutami. Takim uporabnikom svetujejo predvsem previdnost pri klicih, ki bi jih morda prejeli. “Še enkrat pa spominjamo, da so ti podatki na voljo storilcem že par let,” še dodajajo. Uporabnikom Facebooka in spleta na splošno, ki se ne bi radi znašli na takšnih seznamih, pa predlagajo predvsem razmislek o tem, katere podatke želijo pokazati celotnemu svetu.

S Facebooka naj bi prizadete uporabnike o novi nevšečnosti že obvestili po elektronski pošti, kdor pa bi rad preveril, ali je bil njegov elektronski naslov že kdaj deležen hekerskega vdora, lahko to preveri na spletni strani Have I Been Pwned.


Najbolj brano