Primorska ima 26 novih častnikov

Primorski prostovoljni in poklicni gasilci so se pred dnevi razveselili listin ob pridobljenih novih nazivih gasilskih častnikov. Severnoprimorska regija je bogatejša za 20 gasilskih in pet višjih gasilskih častnikov, obalno-kraška regija pa samo za enega višjega častnika.

Severna Pri morska je bogatejša za 20 novih gasilskih častnikov ter 
pet višjih gasilskih častnikov.  Foto: GZS
Severna Pri morska je bogatejša za 20 novih gasilskih častnikov ter pet višjih gasilskih častnikov.  Foto: GZS

MOKRONOG > “Usposabljanji za oba čina sta se izvajali v prvi polovici leta,” je pojasnil Borut Mihelj, član komisije za izobraževanje pri severnoprimorski gasilski regiji. Usposabljanje za gasilskega častnika, ki ga je priredila komisija za izobraževanje pri severnoprimorski gasilski regiji, je pod vodstvom Marka Veharja (GZ Idrija), Mihe Venclja (GZ Tolmin), Boruta Mihlja (GZ N. Gorica - Šempeter) ter Mateja Vrčona (GZ Vipava) uspešno opravilo 20 tečajnikov.

Usposabljanje za višjega gasilskega častnika v organizaciji Gasilske zveze Slovenije pa je uspešno zaključilo pet prostovoljnih in poklicnih gasilcev (Robert Težak, Dani Boltar, Sebastjan Čuk, Tadej Muznik in Marko Vehar). Ta naziv je najvišji operativni čin v gasilstvu, pridobljen z usposabljanjem.

“Vsi gasilci so se usposabljali izključno v svojem prostem času z veliko odrekanja ter s podporo njihovih družin,” je še poudaril Mihelj. “Obseg obeh usposabljanj presega 80 pedagoških ur ter pripravo seminarskih in zaključnih nalog,” je še dodal.

Jože Dakskobler, predsednik sveta severnoprimorske gasilske regije je ob tej priložnosti čestital prejemnikom činov in povedal, da je ponosen na tovarišico in tovariše, ki so opravili ta zares zahteven tečaj, ki jim v nadaljevanju odpira vrata na vse vodilne položaje v prostovoljnih gasilskih društvih. “Ponosni smo na tako močno generacijo in to prav ob 150. obletnici organiziranega gasilstva na Slovenskem,” je povedal.

Poveljnik severnoprimorske regije Stanko Močnik pa je dejal, da je to rezultat dobrega dela v preteklosti in jamstvo za dobro operativno delo v prihodnosti.

Za razliko od severnoprimorske so v obalno-kraški regiji, drugi gasilski regiji na Primorskem, letos na izobraževanje poslali le predsednika Gasilske zveze Postojna Marka Simšiča, ki je pridobil naziv višjega gasilskega častnika.


Najbolj brano