Tatova je izdal avto

Izdal ju je črni renaultov megane z nemškima tablicama, s katerim sta v Sv. Antonu zbežala pred lastnico hiše, ki ju je zalotila na delu. Do prijetja sta vlamljala še v Ankaranu in Kopru, po njunem zadnjem podvigu v Kolombanu pa so ju opazili kriminalisti. 26-letni državljan Hrvaške in 33-letna državljanka Srbije sta pred tednom dni končala v priporu.

  Policisti pozivajo  občane, naj na pokličejo številko 113 ali anonimni telefon 080 1200, če so v bližini svojih domov   opazili sumljivi  
renault megane, prve generacije, črne barve, z nameščenimi 
tujimi registrskimi tablicami.  Foto: PU Koper
Policisti pozivajo občane, naj na pokličejo številko 113 ali anonimni telefon 080 1200, če so v bližini svojih domov opazili sumljivi renault megane, prve generacije, črne barve, z nameščenimi tujimi registrskimi tablicami.  Foto: PU Koper

KOPER > Koprski policisti in kriminalisti so v prvem letošnjem mesecu obravnavali že 13 vlomov v hiše v samem mestu in bližnji okolici. Po vlomu v Sv. Antonu 23. januarja pa so dobili dobro informacijo in odlično sled. Lastnica hiše je namreč tistega dne pregnala dva vlomilca, ki sta s kraja zbežala s črnim renault meganom prve serije z nemškima registrskima tablicama.

Policisti so informacijo posredovali vsem postajam in patruljam v Istri, ki so od takrat dalje bili pozorni na črne megane in nemške registrske tablice. Kljub temu je vlomilcema uspelo zadnji dan januarja vlomiti še v hišo v Kopru in Ankaranu. Iz obeh prizorišč so kriminalisti pobrali nekaj uporabnih sledi. Skoraj teden dni je nato vladalo zatišje, nato pa so policisti pred tednom dni dobili informacijo, da je nekdo ravnokar stekel iz hiše v Kolombanu.

Koprski kriminalisti so se odpeljali proti kraju in med vožnjo srečali voznika s črnim renaultom megane z nemškima tablicama. Takoj so obrnili, pospešili za njim in ga uspešno ustavili. Za volanom je sedel 26-letni državljan Hrvaške, ob njem pa 33-letna državljanka Srbije. Pri sebi naj bi imela večjo količino denarja, v avtu pa naj bi kriminalista opazila tudi nekaj nakita. Ker ni bilo več dvoma, da imata opraviti z osumljencema, sta ju aretirala in odpeljala v pridržanje.

V Kolombanu jima ni bilo treba niti vlamljati

“Ugotovili smo, da sta v Postojni najela sobo, kjer sta prenočevala, po doslej zbranih podatkih pa ju utemeljeno sumimo, da sta izvršila štiri vlome v Sv. Antonu, Kopru, Ankaranu in Kolombanu,” je danes pojasnil komandir koprske policijske postaje Loris Čendak. “V vseh primerih sta kradla nakit in denar, v enem sta vzela tudi ključe dveh avtov, vendar avtov potem nista odpeljala. Vlomila sta skozi balkonska vrata v pritličju, v Kolombanu pa je bila hiša odklenjena. Zato znova javno opozarjamo lastnike, naj svoje premoženja pred odhodom od doma zavarujejo.”

Med preiskavo najetega stanovanja v Postojni in njunega avta so kriminalisti predvsem v avtu našli nekaj več kot 1500 evrov, izvijač, nekaj telefonov in sim kartic. Nakita niso našli. Čendak je povedal, da sta storilca iz vsakega vloma odnesla od 1000 do 2000 evrov vreden plen. Z vsemi dokazi so ju v soboto privedli pred preiskovalnega sodnika v Kopru, ki je po zaslišanju oba poslal v pripor.

Kdo ju je še opazil?

Po naših podatkih naj bi bila oba rojena v Italiji in romskega porekla, registrski tablici pa sta nosili oznako nemškega mesta Wuppertal pri Duesseldorfu, ki je od Kopra oddaljeno 1028 kilometrov. Čendak je potrdil, da je bil moški zaradi podobnih dejanj v Ljubljani že obsojen na pogojno kazen. Zaradi velike tatvine v sostorilstvu mu je sodišče leta 2017 prisodilo leto dni zaporne kazni, ki mu je ne bi bilo treba prestati, če v petih letih ne bi storil novega kaznivega dejanja. Zdaj vse kaže, da bo moral odsedeti tudi to kazen. Prav tako so ga obravnavali že na Hrvaškem.

“Večino takih dejanj izvršujejo storilci, ki prihajajo iz Italije, Hrvaške in drugih držav na območju nekdanje Jugoslavije. Pregledajo območje, si izberejo tarčo in izvršijo dejanje. Tudi tokratna osumljenca sta prišla k nam dan pred izvršitvijo dejanja in se nato vrnila na Hrvaško. Raziskujemo še, ali sta bila člana kakšne večje kriminalne združbe, zato pozivamo vse morebitne oškodovance ali vse, ki so v svoji soseski minule tedne videli njun avto, naj nas o tem obvestijo,” je pozval Čendak.


Najbolj brano