Priča se še spomni, da je šlo za namerno oškodovanje Istrabenza

Na koprskem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo ponovljeno sojenje nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Morislavu Golubiću zaradi domnevno škodljivega posla s prodajo delnic Intereurope. Po besedah bivše uslužbenke finančnega urada Brede Vrečar je šlo pri poslu za namerno oškodovanje Istrabenza.

Igorja Bavčarja  (desno, ob njem  Miroslav  Golubić)  včeraj  ni bilo na 
sojenje. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Igorja Bavčarja (desno, ob njem Miroslav Golubić) včeraj ni bilo na sojenje. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Nekdanja uslužbenka finančnega urada, zdaj upokojenka Breda Vrečar se še spomni, da je šlo pri omenjeni zadevi za prodajo opcijske pogodbe, več pa se zaradi časovne oddaljenosti in dejstva, da nima vpogleda v spis ali zapisnike, ni spomnila.

Na sodišču so predvajali zvočni posnetek njene izpovedi na prvem sojenju leta 2018. Takrat je Breda Vrečar povedala, da so se v sklopu finančnega nadzora osredotočili na posel z delnicami Intereurope, ker je bila izkazana izguba.

Po prvem sojenju obema zaporna kazen

Senat je po prvem sojenju Igorju Bavčarju prisodil dve leti in pol zapora ter mu nato kazen združil s pravnomočno sodbo ljubljanskega sodišča in mu izrekel sedem let in pet mesecev enotne zaporne kazni. Golubića pa je zaradi pomoči pri zlorabi položaja obsodil na leto in osem mesecev zapora. Višji sodniki so, kot omenjeno, sodbo razveljavili.

Med drugim so pri razvozlavanju verige poslov ugotovili, da določeni podatki manjkajo, zato so šli na Banko Celje po manjkajočo dokumentacijo. Med nadzorom so ugotovili, da je v verigi nakupov in prodaji delnic prišlo do namernega oškodovanja Istrabenza.

V tistem času se je med drugim borzna cena delnic Intereurope bistveno znižala glede na ceno, navedeno v terminski pogodbi. Istrabenz je z vstopom v terminski posel omenjene delnice prodal po bistveno nižji ceni od tiste, po kateri jih je kupil, je dodala.

3,7

milijona evrov škode naj bi Istrabenz zaradi škodljivega posla

Obtoženega Igorja Bavčarja včeraj ni bilo na sodišče, prišel naj bi na naslednji narok 1. junija, ko naj bi zaslišali še vrsto drugih prič. Bavčar je kot predsednik uprave Istrabenza po prepričanju tožilstva leta 2007 zlorabil svoj položaj ter v nasprotju z dolžno skrbnostjo in interesi družbe na podlagi predhodnega dogovora s soobtoženim Miroslavom Golubićem, nekdanjim predsednikom uprave Maksime Holding, kot nov terminski kupec vstopil v terminski posel, ki ga je Maksima Holding sklenila z Banko Celje.

Bavčar naj bi pri tem vedel, da bo Istrabenz delnice Intereurope močno preplačal in da je edini namen posla Maksimi Holdingu omogočiti izstop iz omenjenega posla.

Istrabenz je le dan po nakupu omenjenega paketa delnic za dobrih 14 milijonov evrov tega naslednji dan prodal Banki Celje za 10,3 milijona evrov. Istrabenz je bil s tem oškodovan za razliko v ceni v višini 3,7 milijona evrov. Obtožnica Bavčarja bremeni kaznivega dejanja zlorabe položaja, Golubića pa pomoči pri tem dejanju.

Koprsko okrožno sodišče je aprila 2019 Bavčarja in Golubića spoznalo za kriva, leto kasneje pa je koprsko višje sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje pred povsem spremenjenim senatom.

Bavčar je na začetku ponovnega sojenja pred senatom, ki ga vodi sodnica Meri Mikac, ponovil, da domnevno spornega posla ni vodil in se o njem ni dogovarjal. Pojasnil je, da je bilo v Istrabenzu jasno, kdo vodi takšne posle. Potrdil je, da je bil res edini podpisnik pogodbe, a da so jo parafirali v drugih strokovnih službah. Očitke tožilstva vseskozi zanika tudi Golubić.


Najbolj brano