Previdno, otroci se vračajo tudi na ceste

Po napovedanem odprtju šol v devetih statističnih regijah za šolarje prvih treh razredov bo več otrok tudi na cestah, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa, zato vse voznike in druge udeležence pozivajo k največji možni pazljivosti.

Na Agenciji za varnost voznike opozarjajo, da se po daljšem 
obdobju na ceste vračajo otroci.  Foto: Leo Caharija
Na Agenciji za varnost voznike opozarjajo, da se po daljšem obdobju na ceste vračajo otroci.  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > “Drugi prvi šolski dan” bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a otroci se v šole vračajo po daljšem in prav posebnem obdobju, ki ni bilo počitniško, poudarjajo na Agenciji za varnost prometa. Določena previdnostna ravnanja, ki so se jih že naučili, so opustili ali pozabili. Podobno velja za ostale udeležence v prometu, ki se po daljšem času vračajo na ceste, zato na agenciji opozarjajo, da se morajo na cestah vsi obnašati odgovorno in z veliko mero pozornosti soustvarjati varnejše poti za vsakogar in vse dni v letu. Šole se po napovedih odpirajo tudi v primorsko-notranjski in obalno-kraški regiji.

Na agenciji vsem voznikom, ki se bodo po daljšem obdobju vrnili na ceste, svetuje, naj poskrbijo, da bodo njihova vozila tehnično brezhibna, dosledno naj spoštujejo prometne predpise, omejitve hitrosti, spoštujejo naj varnostno razdaljo ... Prav tako naj poskrbijo za pripenjanje vseh potnikov v vozilu z varnostnim pasom, med vožnjo pa naj ne uporabljajo mobilnega telefona. Vozijo naj pozorno, strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu. Za volan naj sedejo trezni in zbrani.

Starši in skrbniki otrok naj ob ponovnem začetku pouka poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu pa naj bodo zgled.

Otroci so na cestah med najbolj ranljivimi. Že ker so manjši, so slabše vidni, težko predvidijo nevarne situacije, tudi vozila kasneje opazijo in ne morejo presoditi njihove oddaljenosti in hitrosti. “Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni,” še poudarjajo na agenciji. V zadnjem času je bilo zaradi epidemije novega koronavirusa na cestah manj prometa, zato naj starši otroke poučijo, da so se razmere na cestah spremenile. Z njimi naj obnovijo prometna pravila. Učenci prvih in drugih razredov morajo nositi rumene rutice, še dodajajo. Priporočljiva je tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Otroci morajo biti v vozilih ustrezno zavarovani, če so manjši, seveda v varnostnih sedežih.


Najbolj brano